Peticiju protiv nuklearki potpisalo 7 milona Japanaca

Organizatori potpisivanja peticije "Zbogom nuklearnoj energiji" koji nastoje da do sredine juna skupe najmanje 10 miliona potpisa, saopštili su da već imaju 7,23 miliona potpisa

0 komentar(a)
Anti nuklearni protesti japan, Foto: Rojters
07.06.2012. 17:07h

Ova akcija koju je podržao između ostalih i japanski pisac, dobitnik Nobelove nagrade, Kenzaburo Oe, kompozitor i muzičar Rjuiči Sakamoto, zatim slobodni novinar koji je pisao o domaćim aferama Satoši Kamata, svjedoči da 80 posto japanskih građana želi da zemlja odustane od korištenja nuklearne energije. I bez atomskih centrala ima dovoljno električne energije, čak su moguće su moguće i još veće uštede, poručuju.

Ova inicijativa, otvorena i za potpise stranaca, rezultat je nesreće u Fukušimi koju su prouzrokovali zemljotres i cunami koji su 11. marta 2011. potpuno razorili sjeveroistok Japana.

"Nakon te nesreće priroda (šume, polja, rijeke i mora) je kontaminirana, a mnogi ljudi koji su živjeli u blizini centrale sve su izgubili", ističu aktivisti koji upozoravaju da je ta vrsta energije izuzetno pogubna i teško se može kontrolisati.

"Osim toga, posljedice nisu ograničene samo na okolinu u blizini centrale. Još ne znamo kako će ta havarija uticati na druga područja i ljude, najviše na djecu".

U peticiji se iznosi više zahtjeva: gašenje i uklanjanje nuklearnih reaktora, obustavljanje svih projekata koji su u fazi izgradnje, odustajanje od prerade nuklearnog otpada i brži prelaz na obnovljive izvore energije.

Idućih nedjelja u japanskoj prijestonici treba da se održi više događaja koje organizuju protivnici nuklearne energije.