Venera prešla preko Sunca, novi tranzit 2117.

Do tranzita dolazi u periodu od osam godina dva puta, ali potom pravi pauzu od više od jednog vijeka. Ovu pojavu posljednji put bilo moguće vidjeti 2004.

4 komentar(a)
06.06.2012. 10:19h

Jedna od rijetkih astronomskih pojava, tranzit Venere preko Sunca, završen je jutros, a sledeći put desiće se za 105,5 godina - u decembru 2117. godine.

Prelaz Venere počeo je 5. juna oko 22 časa po srednjoevropskom vremenu, što su stanovnici Sjeverne, centralne i sjevernog dijela Južne Amerike imali prilike jasno da vide, pošto je tamo bilo vedro.

Kada Venera prelazi preko sunčevog diska, može se vidjeti mali crni disk kako lagano putuje, pomjerajući se ukoso, preko gornjeg lijevog dijela sunčevog svjetlećeg diska.

"To nije klasično pomračenje, tokom kojeg se Sunce u potpunosti zatamni. Prečnik Venere je mnogo manji od prečnika Sunca, tako da je to mali disk", rekao je agenciji Frans pres Fred Votson iz australijske Astronomske opservatorije.

Australija, koju je u 18. vijeku otkrio Džjems Kuk, poslije misije posmatranja Venere iz regiona Tihog okeana, najbolje je mjesto za posmatranje tranzita Venere, a stanovnici istočnog i centralnog dijela te zemlje imali su priliku da prelaz posmatraju skoro sedam sati.

Stanovnici Kine i istočnog dijela Japana tu priliku, međutim, ove godine nisu ni imali, pošto je vrijeme bilo oblačno.

Ovu astronomsku pojavu je na Tahitiju došlo da vidi stotinak naučnika iz cijelog svijeta, a između 1.500 i 2.000 stanovnika je prelaz Venere odlučilo da gleda sa plaže Venerin vrh na sjeveru ostrva.

Kraj Venerinog prelaska preko sunčevog diska jutros su mogli da posmatraju stanovnici Evrope, Bliskog istoka, i južnog dijela Azije.

Tranzit je potpuno nevidljiv u većem dijelu Južne Amerike, zapadnom i jugozapadnom dijelu Afrike.

Venera će sledeći put preći preko sunčevog diska 2117. godine. Do tranzita dolazi u periodu od osam godina dva puta, ali potom pravi pauzu od više od jednog vijeka. Tako je ovu pojavu posljednji put bilo moguće vidjeti 2004. godine, ali iskustvo posmatranja Venerinog prelaza niko nije imao tokom cijelog 20. vijeka.

Orbite Venere i Zemlje nisu u istoj ravni, niti je brzina kojom ove dvije planete putuju oko Sunca ista, pa zbog toga one tako rijetko bivaju u liniji sa Suncem - što je trenutak kada je tranzit Venere vidljiv sa Zemlje.

"Prelazak Venere preko sunčevog diska je jedan fantastičan i rijedak spektakl", kaže Ričard Harison iz Opservatoruje za sunčevu dinamiku.

Tranzit Venere je pojava slična pomračenju Sunca, ali je razlika u tome sšo Mjesec prekrije cio disk Sucna, a Venera, iako je veća, samo mali dio, pošto je mnogo udaljenija.

Galerija