Pinjatić: A Hajdinagu kažnjavaju sa 10.000

Pinjatić je kazao da je neko "isporučio njegovu glavu", samo zato jer je poslanik i što je to potrebno u procesu evropskih integracija

0 komentar(a)
06.06.2012. 07:13h

Nakon izricanja presude u aferi Zavala bivši direktor budvanskog Vodovoda i predsjednik komisije koja je procjenjivala vrijednost izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju vode na Zavali Đorđije Pinjatić, nije krio razočarenje.

"Ovo je potvrda nečeg čega sam se pribojavao. Činjenica da je sudija u svojoj izreci potpuno prenijela ono što stoji u optužnici, govori o tome da se ovdje radi o fingiranom procesu, da ovdje nije bilo nikakve želje za utvrđivanjem ni istine, ni pravde i da se od starta željelo samo presuditi", kazao je Pinjatić.

"Bojim se da oni neće stati na ovome">>>

On je kazao da je neko "isporučio njegovu glavu", samo zato jer je poslanik i što je to potrebno u procesu evropskih integracija.

"Ako je ovo dobro i ako će nas to odvesti u EU, da Bog da bilo i više od tri. Ali, ako je ta EU spala na to da je ovo dobar pravosudni postupak, da je ovo prava mjera korektnog pravosudnog postupka, onda ja prvi neću u tu Evropu. To što je (Rajko) Kuljača propustio, drugi se kažnjavaju sa 10.000 eura. U drugim gradovima kad prekršite divlju gradnju, kazne vas sa 10.000 eura".

Na pitanje, misli li na Gzima Hajdinagu, kazao je:

"Pa, taj slučaj, naravno". Pinjatić je rekao da će nastaviti da se bavi politikom ali "da će još vidjeti kako".

Lazović: Tužan sam

Lider budvanskog DPS-a Boro Lazović izjavio je da je neprijatno iznenađen presudom. On je kazao da je razočaran i tužan.

Šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović, izjavio je da ta stranka smatra da je presuda bacanje prašine u oči Evropskoj uniji, sa ciljem da se stvori nekakva predstava da se Crna Gora bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Po nama je slučaj 'Zavala' smijurija u odnosu na mnogo veće afere koje su se desile u Budvi u proteklih nekoliko godina u režiji vlasti DPS-a i SDP-a”, kazao je on.

Šef budvanskog PzP-a Stevan Džaković ocijenio je da je sudski proces oko Zavale unutarpartijski obračun.

"Svakako ovo nisu prekršioci zakona prvoga reda, jer mi građani očekujemo da oni pravosnažno osude Šariće, Kaliće, Keljmendije, Trejdjunike i Akva parkove. Mislim da sudstvo ne primjenjuje iste aršine jer očekujemo da uzmu u razmatranje mnogo ozbiljnije afere", kazao je Džaković.

Račun sa Zavale: 30 godina robije

Sudija Valentina Pavličić osudila je na 30 godina i šest mjeseci zatvora Rajka Kuljaču i Dragana Marovića, predsjednika i potpredsjednika Opštine, i ostale optužene u tom procesu.

Kuljača je osuđen je na pet godina zatvora za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a Marović na četiri, za zloupotrebu službenog položaja.

Pinjatić je osuđen je na tri godine zatvora za krivično djelo zlupotreba službenog položaja putem pomaganja. Za isto krivično djelo, Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro osuđeni su na po dvije godine.

Dragan Sekulić, vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Moninvest“, za zlupotrebu službenog položaja putem postrekavanja osuđen je na tri i po godine zatvora, jer je podsterkivao Kuljaču da zloupotrijebi službeni položaj.

Ruska državljanka Natalija Panina, kojoj se sudilo u odsustvu, osuđena je na tri godine zatvora zbog utaje poreza i doprinosa i novčano je kažnjena sa 5.000 eura.

Prema optužnici, od juna 2007. do decembra 2008, radi realizacije zaključaka sa kolegijuma predsjednika Opštine Budva 14. septembra 2007, Kuljača i Marović, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, pribavili su imovinsku korist preduzeću Zavala invest, a Opštini Budva nanijeli štetu u iznosu od 821.599 eura.

Galerija