Bez suštiskih reformi nema puta u NATO

Crnoj Gori upućena jasna poruka da unaprijedi vladavinu prava i bori se protiv korupcije i organizovnog kriminala

9 komentar(a)
05.06.2012. 11:56h

Za Crnu Goru vladavina prava je prvi prioiritet na putu kao učlanjenu u NATO savez, poručila je američka ambasadorka Su Kej Braun otvarajući u "Splendidu" To Be Secure (2BS) Forumu "Bezbjednosni izazovi – Čikago samit: Šta zapadni Balkan može ponuditi", koji se održava u organizaciji Atlanskog saveza Crne Gore.

Ona je navela da će biti "neophodne godine teškog rada, političke volje i teških odluka, koje moraju donijeti kako Vlada tako i građani, kako bi se izborili sa kriminalom, korupcijom i unaprijdili vladavinu prava.

"Prijatelji, sveznici NATO-a svejsni su političkih i bezbjedhnosnioh promjena koje se ostvaruju u Crnoj Gori i ohrabruju Crnu Goru da i dalje sprovodi reforme koje su neophodne kako bi se pridružili NATO- u. Vrednujemo doprinose koje je Crna Gora već ostvarila na planu međunarodne bezbjednosti i ona služi kao model mira i etničke harmonije. Njeni pripadnici vojske se rame uz rame bore sa drugim pripadnicima NATO alijanse u Avganistanu i to pokazuje, da svaka zemlja, bez obzira na njenu veličinu, može da igra važnu ulogu u održavanju mira u svijetu i sprovodjenju bezbjednosnih misija", istakla je je Braun.

Prema riječima premijera Igora Lukšića vizija NATO ne može biti kompletna dok se ne zokruži držvama Zapadnog Balkana.

"Proces evroatlantskih integracija je siguran put ka dugotrajnom i održivom miru i stabilnosti regiona u cjelini. Cilj kome smo u Crnoj Gori u potpunosti posvećeni. Jedan od ključnih stubova naše spoljne politike. Zato smo spremni da sa jednakom posvećenošću nastavimo realizaciju čitavog niza reformi kako bi ostvarili sve zacrtane ciljeve. Neki se i preklapaju kada posmatramo evropsku i evroatlantsku agendu", poručio je crnogorski premijer.

On je dodao da je "sasvim prirodno što se u završnoj Deklaraciji iz Čikaga posebno potencira proces proširenja i duh kooperativne bezbjednosti'".

"Istovremeno, smatram da bi poželjno bilo kada bi sve zemlje našeg regiona dijelile i evropski i evroatlantski prioritet, što danas nije slučaj. Osjećaj da je bezbjednosni sistem u potpunosti u funkciji utire put punoj političkoj stabilnosti i ekonomskom prosperitetu. Nesumnjivo je da je, u suočavanju sa izazovima novog doba, doprinos svake države, bez obzira na njenu veličinu i geografski položaj, veoma važan. Na tome počiva i nova partnerska politika NATO-a. Politika koja ima za cilj da stvori široku mrežu država. Mrežu partnera koja obuhvata i države izvan evroatlantskog područja. Sve one države koje mogu imati važnu ulogu u očuvanju njegove stabilnosti", naglasio je Lukšić.

On je kazao da ne može da se složi sa pojedinim tezama u kojima se iznosi skepticizam u pogledu potrebe daljeg širenja Alijanse.

"Savez treba da ostane otvoren za sve zemlje koje žele da se pridruže ukoliko dijele vrijednosti na kojima se zasniva bezbjedonosna integracija, jer se politikom proširenja obezbjeđuje efektivnost, a različitim internim mjerama podstiče efikasnost djelovanja", poručio je Lukšić.

Pomoćnik Generalnog sekretara NATO Gabor Iklodi je kazao da vizija NATO ne može biti kompletna dok se ne zaokruži u Evropi
Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera naglasio je da Crna Gora mora jasno i nedvosmisleno svima staviti do znanja da je spremna i voljna sprovesti reforme u oblasti vladavine prava, brobe protiv organizovanog kriminala i korupcije te sektora bezbjednosti, kako bi već na narednom smaitu dobili poziv za članstvo u NATO.

"Na samitu u Čikagu , Crna Gora je dobila veoma ohrabrujuću poruku da nastavi i dalje sa započetim reformama kako bi u što skorijem periodu postala članica NATO saveza. Ova poruka koliko je ohrabrujuća, toliko je i obavezujuća. Prije svega i veliki izazov da još brže ozbiljnije i efikansije nastavimo sa započetim reformama u oblasti vladavine prava, brobe protiv organizovanog kriminala i korupcije te sektora bezbjendosti. Suštinske reforne su jedini ključ za uspjeh, i na konkretnim djelima pokazati, da smo spremni i odlučni da do kraja sprovodimo zakone", ocijenio je Kentera.

Pomoćnik Generalnog sekretara NATO Gabor Iklodi je kazao da vizija NATO ne može biti kompletna dok se ne zaokruži u Evropi.

"Države Zapadnog Balkana imaju mogućnost da oblikuju NATO. Ne može se više samo reći da tim zemljama treba NATO, već da Sjevernoatlantskoj alijansi trebaju zemlje Zapadnog Balkana", rekao je Iklodi.

Galerija