Radunović: Do kraja godine prva transplantacija bubrega

Radunović se sastao i sa direktorom Eurotransplanta, Arieom Osterleom, i ministrima zdravlja Republike Srpske i Slovenije, Rankom Škribićem i Tomažom Gantarom

15 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
04.06.2012. 18:37h

Crna Gora je kompletirala zakonsku regulativu transplatacionih programa sa živog davaoca, a uz podršku hrvatskih eksperata do kraja godine će biti urađena i prva transplantacija bubrega, najavio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

On je na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o donaciji i transplantaciji organa "Srce regiji", koja je danas počela u Zagrebu, kazao da sve to predstavlja prirodan slijed razvoja crnogorskog zdravstva.

"Posebno imajući u vidu da se u svijetu transplatacije bubrega, jetre i srca već rutinski izvode", dodao je Radunović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Radunović se tokom konferencije sastao sa hrvatskim kolegom Rajkom Ostojićem.

"Tokom sastanka precizirani su dalji koraci u aktivnostima realizacije prve transplantacije, što predstavlja nastavak saradnje predviđene Memorandumom o saradnji koji su potpisale Crna Gora i Hrvatska u aprilu", kaže se u saopštenju.

Radunović se sastao i sa direktorom Eurotransplanta, Arieom Osterleom, i ministrima zdravlja Republike Srpske i Slovenije, Rankom Škribićem i Tomažom Gantarom.

"Na inicijativu regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Suzan Jakab, održan je sastanak i sa doktorom Hansom Klugeom, u okviru koga je dogovorena dalja saradnja i podrška SZO zdravstvenom sistemu Crne Gore, kao i implementaciji IPA projekta Harmonizacija i implementacija evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Radunović će sjutra, zajedno sa direktorom Kliničkog centra Crne Gore Milanom Mijovićem, posjetiti Kliniku "Rebro" gdje će, kako je saopšteno, biti dogovoreni konkretniji koraci na polju buduće saradnje dvije institucije.