Soroš: Ostala su još 3 mjeseca za spas eurozone. EU bi, takođe, mogla da eksplodira

"EU je kao mjehur, ali ne finansijski već politički, koji bi mogao da eksplodira kao posljedica krize u eurozoni, kazao je Soroš

0 komentar(a)
03.06.2012. 17:33h

Američki milijarder Džordž Soroš poručio je da su ostala još samo tri mjeseca za spas eurozone, upozorivši da bi EU "mogla da eksplodira" zbog krize u eurozoni.

Soroš je rekao da će poslije isteka tri mjeseca, tržišta nastaviti da traže više, ali da vlade neće moći da odgovore na te zahtjeve.

"Evropska unija je kao mjehur, ali ne finansijski već politički, koji bi mogao da eksplodira kao posljedica krize u eurozoni, kazao je Soroš u subotu na Festivalu ekonomije u Trentu.

"Kada se gleda retrospektivno, jasno je da je glavni izvor problema činjenica što su članice eurozone predale Evropskoj centralnoj komisiji prava na dogovorni novac, nisu

Soroš vjeruje da će na kraju Njemačka učiniti sve kako bi sačuvala eurozonu, i to zbog rizika od ogromnih gubitaka koje bi imale njemačke banke u slučaju njene propasti
shvatile što to znači, kao što to nisu shvatile ni evropske vlasti", rekao je Soroš.

Soroš tvrdi da je eurozoni potrebna evropska shema za osiguranje depozita, kao i direktno finansiranje od strane Evropskog mehanizma za stabilnost za banke.

Soroš vjeruje da će na kraju Njemačka učiniti sve kako bi sačuvala eurozonu, i to zbog rizika od ogromnih gubitaka koje bi imale njemačke banke u slučaju njene propasti, objavljeno je na sajtu Seebiz.net.

Galerija