Bin Laden potrošio svoje bogatstvo finansirajući džihad

Osnivač Al Kaide Osama bin Laden je potrošio svoje bogatstvo finansirajući džihad, rekao je sadašnji šef mreže Ajman al-Zavahiri u video snimku koji je obavljen u nedjelju

0 komentar(a)
03.06.2012. 16:00h

"Šeik Osama, milijarder, je potrošio sav svoj novac za džihad", tvrdi Zavahiri u drugom dijelu svojih memoara o životu osnivača Al Kaide, koje su na svojim internet stranicama objavili džihadistički internet portali.

"On je darežljivo trošio za džihad, posebno za finansiranje napada 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Državama kao i za napade na američke ambasade u Najrobiju i Dar Es-Salamu 1998.", dodao je. Zavahiri je objasnio da je bin Laden inače bio vrlo skroman i umjeren u trošenju za svoje lične potrebe.

Pretpostavlja se da je bogatstvo Bin Ladena, kojeg su 2. maja 2011. u Pakistanu ubili američki specijalci, bilo veličine između 30 i 300 miliona dolara, a neki smatraju da je dostizalo vrijednost od čak milijardu američkih dolara.

Zavahiri je naslijedio Bin Ladena na čelu Al Kaide. "Mozak" operacije i glavni portparol Al Kaide, on je trenutno najtraženija osoba na svijetu za koju američke vlasti nude 25 miliona dolara.