Mladi izgubili u Češkoj: Falilo i želje i znanja

Češka slavila 2:1 u Jablonecu i time svela na teoriju šanse Crne Gore da bude jedna od četiri najbolja drugoplasirana tima

15 komentar(a)
Češka, Foto: Aleksandar Vučković
01.06.2012. 17:13h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Prvo mjesto u grupi i plasman na Evropsko prvenstvo ostali su samo san za našu mladu reprezentaciju, nakon poraza koji su u veoma hladnom i vjetrovitom Jablonecu danas doživjeli izabranici Dušana Vlaisavljevića (2:1).

Češka je našim mladićima očitala lekciju iz modernog, brzog i preciznog fudbala, domaći igrači pleli su mrežu na sredini terena, igrali svi kao jedan, a onda samo kaznili naš tim.

Na drugoj strani Crna Gora je odigrala upravo suprotno onome što su najavljivali selektor i igrači - sporo, bezidejno i bez sposobnosti da duže čuva loptu. Zato je sada veliko pitanje da li bi i pobjede u preostala dva meča i drugo mjesto u grupi donijeli plasman u baraž (kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane ekipe).

Česi su prvi došli u priliku - Hanusek je slabo šutirao u 8. minutu. Isti igrač je pet minuta kasnije centrirao, a Hramosta šutem glavom najavio da će to biti njegov dan. Prvi pokušaj šuta naših igrača uslijedio je u 20. minutu, ali Bogdanović je izblokiran na 20 metara.

Kako naša sredina terena nikako nije uspijevala da uspostavi igru, domaćin je lagano povećavao pritisak ali i broj šansi. Kopic je prošao i sa 20 metara odlično šutirao , ali je zamalo bio neprecizan, lopta je otišla pored desne stative gola Agovića.

Dva minuta kasnije Hušbauer je uputio loptu ka Hramosti, ali Savić je intervenisao u posljednjem trenutku.

Uslijedila su dva napada našeg tima koja su više obećavala, ali su ipak završena bez šuta na gol. Identično se desilo i poslije nekoliko minuta, kada je prvo Igor Ivanović pokazivao da je fauliran u kaznenom protoru Čeha, te kada je Darko Nikač spriječen da šutira u posljednjem trenutku.

U 33. minutu najbolja šansa za Čehe - Hramosta je primio loptu ispred Savića, poveo je malo udesno a onda sa svega nekoliko metara iz blizine šutirao visoko preko gola. Nažalost, bio je to samo uvod u mnogo bolju realizaciju igrača Mlade Boleslav, samo minut kasnije - prvo je šutirao Hanusek, Agović malo nesigurno odbio a onda se ispravio prilikom zicera Hušbauera koji je natrčao na „otpadak“, da bi iz iste akcije poslije centaršuta sa lijeve strane, Hramosta primio loptu, poslao je u lijevi ugao i tako krunisao mnogo bolju igru domaćeg tima.

U 45. Hramosta ponovo u glavnoj ulozi - šutirao je iz ugla šesnaesterca, a Agović odbio loptu u korner.

U drugom poluvremenu Crna Gora je stvorila prvu pravu šansu - u 61. minutu Balić je centrirao, a Marko Vešović prebacio gol iz stopostotne prilike.

Samo minut kasnije opet Hramosta bježi našoj odbrani, ali njegov dobar šut Agović brani. Ali, kao i u prvom poluvremenu, to je bio samo uvod u novi blistavi trenutak čigrastog Hramoste. Naši igrači izgubili su loptu ispred šesnaesterca, ona je došla do Hanuseka na desnom krilu, on je centrirao a Hramosta mirno sproveo u mrežu.

U 68. minutu Crna Gora je mogla da smanji - Kajević je ubacio loptu u prostor Goluboviću, ovaj stigao prije golmana Češke Šteha, ali je on već bio zatvorio ugao i uspio je da odbrani šut našeg rezerviste.

Tek u tim trenucima kao da su se naši igrači opustili (ili Česi zadovoljili), a nagrada gostima (živost unijeli Golubović i Mugoša) stigla je od češkog golmana - Kajević je u 75. minutu centrirao iz slobodnog udarca sa preko 30 metara, golman Šteh istrčao da uhvati loptu, a ona ga prebacila i završila u mreži!

U tom trenutku ukazala se nada da možemo bar do boda, a naročito jer je selektor domaćih Dovalil u 79. minutu zamijenio Hramostu, koji je pozdravljen ovacijama.

Ali, samo dva minuta kasnije upravo je njegova zamjena, Vagner, imao stopostzotnu priuliku, ali je neshvatljivo promašio sa svega sedam-osam metara.

Nakon toga dobro su šutirali prvo Stefan Mugoša (malo iznad gola), a zatim i Krejči nakon solo-prodora od 50-ak metara (odbranio Agović), što je ujedno bila i posljednja prilika na meču.

ČEŠKA - CRNA GORA 2:1

Jablonec - „Čens arena“. Gledalaca: 2.000. Sudija: Vladimir Kazmenko. Pomoćnici: Oleg Celovalnikov, Vitalij Drozdov (Rusija). Strijelci: Hramosta u 34. i 63. minutu za Češku, Kajević u 75. minutu za Crnu Goru. Žuti kartoni: Nitrianski, Krejči (Češka), Balić, Kajević, Radulović (Crna Gora).

Češka: Šteh 5, Lecjaks 6,5, Čmovš 6,5, Kalas 6,5, Nitrianski 6,5, Hanusek 7,5 (Pavelka), Kopic 7,5, Hušbauer 7, Krejči 7,5 (Navratil), Hramosta 9 (Vagner), Daniček 6,5.

Crna Gora: Agović 6, Radulović 5,5, Savić 5,5, Tomašević 5,5, Balić 5,5 (Đoković), Vukčević 5, (Mugoša 6), Kajević 6, Vešović 5,5, Bogdanović 5,5, Ivanović 5 (Golubović 6), Nikač 6.