Vujanović za pomilovanje mora da pita Markovića, ali ne i da ga posluša

Opozicioni poslanici smatraju da se novim zakonom daju prevelika ovlašćenja ne predsjedniku svih građana već potpredsjedniku DPS-a

1 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
31.05.2012. 19:21h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković prihvatio je amandman Ervina Spahića (SDP), pa će novi Zakon o pomilovanju predviđati da će šef države ipak morati da zatraži mišljenje Ministarstva pravde, koje ipak neće biti obavezujuće za predsjednika, kada odluči da pomiluje nekog osuđenika bez sprovođenja postupka i prethodne molbe.

Marković je u Skupštini rekao i da će dijelom prihvatiti predlog da se odluke o pomilovanju koje u tim slučajevima daje predsjednik objavljuju na sajtu predsjednika, ali samo podaci o kojim se krivičnim djelima radilo.

Tokom rasprave o Zakonu o pomilovanju opozicija je optužila vlast da je jedini motiv za mijenjanje zakona, kojim se šefu države daju ovlašćenja da sam nekoga pomiluje, interes DPS-a uoči izbora.

Opozicioni poslanici smatraju da se novim zakonom daju prevelika ovlašćenjapotpredsjedniku DPS-a i koordinatora za Cetinje.
Po njima, drugi razlog je pripremanje terena da ta ovlašćenja ima bivši predsjednik i premijer Milo Đukanović, kada se vrati na funkciju koju sada pokriva Filip Vujanović. Napominjući da su te ocjene apsurdne, Marković je kazao da je jedini motiv da se taj zakon usaglasi sa Ustavom.

On je naglasio da nema slučaja da je bilo koji predsjednik države od 1998. donio odluku o potpunom oslobađanju osuđenog lica i odbacio teze da predsjednici zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja.

Opozicioni poslanici smatraju da se novim zakonom daju prevelika ovlašćenja ne predsjedniku svih građana Crne Gore već potpredsjedniku DPS-a i koordinatora za Cetinje.

”Da se ne lažemo, ne radi se ovdje o spasavanju redova Rajana, već o izborima. Drugi je nalog vašeg šefa da ne smijete nikoga da odbijete uoči izbora”, ocijenio je Emilo Labudović (NOVA).

“Hoću da vidim državu da se ničega ne plaši, osim svog građanina. Dosta su nas tlačili kriminalci zajedno sa njihovim šefom... Zamislite da koordinator za Cetinje (Filip Vujanović) pomiluje silovatelja, ubicu, teroristu... On je pomilovao Frica 2008. kada su se njime bavile sve svjetske službe”, rekao je lider PzP Nebojša Medojević.

Vaselj Siništaj je najavio da će klub albanskih stranaka podržati zakon jer predsjednik ima najveće povjerenje građana.

Poslanici su raspravljali i o predlogu SDP-a da se donese Zakon o amnestiji osuđenih zbog krivičnog djela uvrede i klevete, koja su prošle godine brisana iz Krivičnog zakonika. Svi poslanički klubovi će najvjerovatnije glasati za taj zakon.

Vasilije Lalošević (SNP) rekao je kako taj zakon otvara staru priču o nasilju nad novinarima kojima se mora obezbijediti da slobosno rade svoj posao.

U parlamentu je juče počela i rasprava o predlogu Ervina Spahića i Rifata Rastodera da se izmijeni Zakon o sudskom savjetu, na način što bi predsjednik Sudskog savjeta (Vesna Medenica) bio dužan da parlamentarcima predoči izvještaj o godišnjem radu sudova. Taj predlog je podržala SNP, dok u PzP-u to smatrajuj besmislenim. DPS je ćutao.

Čija je većina u Spužu

U prilog tvrdnji da se zakon piše radi interesa DPS-a, Medojević je saopštio kako DPS pobjeđuje u ZIKS-u na izborima, iako je to nenormalno.

Nadovezao se Emilo Labudović tvrdnjom da je, kao član komisije na prošlim izborima, stavio potpis na zapisnik o prebrojanim glasovima po kojem je većinu imala opozicija:

“Ali se situacija promijenila dok je kombi doputovao u Podgoricu. U ZIKS-u pobjeđuje administaracija DPS-a”. Komentar Ranka Krivokapića je bio da nije dobro da opozicija želi da je što više ima u Spužu, dok je Duško Marković kazao da nije znao to što priča Labudović: “Provjeriću to, nijesam znao da su toliko jaki u Spužu”.