Sekulić: Budva je uništena i neka ide do kraja

"U redu, prostor Budve je devastiran. Mislim da je je to lijepa zamjena za jednu brutalnu riječ - uništen", kazao je Sekulić

287 pregleda88 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Savo Prelević
31.05.2012. 02:28h

Ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić kazao je da je prostor Budve u urbanističkom smislu devastiran, odnosno uništen i da ga treba prepustiti sebi samom.

On je, na predavanju studentima arhitekture u rektoratu Univerziteta, posebnu pažnju obratio na gradnju u metropoli crnogorskog turizma, ostajući nedorečen i u aluzijama.

"Kad kažemo da je turizam naša najveća razvojna šansa onda moramo veoma pažljivo da planiramo šta ćemo uraditi sa našom obalom. U redu, prostor Budve je devastiran. Mislim da je je to lijepa zamjena za jednu brutalnu riječ - uništen. Nekako devastiran mnogo pitkije zvuči, lakše izgovaramo. U svakom slučaju mislim da taj prostor treba prepustiti njemu samom, onome što je uradio jedan profesor beogradskog univerziteta. Znate, ne razmišljaju svi profesori na pravi način. Mislim da profesori veoma pažljivo razmišljaju o svom prostoru, a o tuđem možda malo manje”, kazao je Sekulić.

Sekulić je kazao da i sam "vrlo svjesno snosi dio krivice za ono na šta će Budva tek da liči" i prilično nejasno počeo da zamišlja i upoređuje urbanistički haos Budve sa cik-cak skladom Monte Karla
On je rekao da je prethodnih nekoliko godina u Crnoj Gori "bila na sceni nevjetrovatna ekspanzija građevinarstva nauštrb, kvaliteta, novih arhitektonskih rješenja i struke".

"Na šta nam danas liči Budva, prozor u prozor, dva metra između, bez parkinga, bez stajališta parkova dječijih igrališta, bez svega onoga što se zove urbani život. Naravno oni koji brane taj koncept reći će da Budva ima 10.000 stanovnika, a da ljeti dođe 100.000. Slažem se Budva uostalom donosi polovinu turističkog prihoda države i ja kao ministar turizma to ne bi trebao da zaboravim. Ali ne zaboravimo da ta Budva živi i zimi, da ljudi dijele taj prostor u kojem se nalazi arhitektonski haos", istakao je Sekulić.

On je kazao da i sam "vrlo svjesno snosi dio krivice za ono na šta će Budva tek da liči" i prilično nejasno počeo da zamišlja i upoređuje urbanistički haos Budve sa cik-cak skladom Monte Karla:

"Kažem svjesno zato što čini mi se da nijesmo imali drugog izbora. Zamislite kada bi ta Budva koja je spratnosti šest, sedam ili osam spratova, kada bi svaka četvrt išla u visine. Zamislite kada bi te zgrade bile dvadesetospratnice i kada bi u doljnem dijelu bili parkovi i sve ono čega sada nema. Onda na internetu pogledajte Monte Karlo, imate cik cak linije i različitu spratnost, ali sa koje god strane ga pogledate izgleda skladno. Dakle spratnost ne određuje estetiku, estetiku određujete vi", zaključio je Sekulić.

Zaštitimo samo ono što možemo

Ministar je naglasio da se ne treba zavaravati da Budva danas ne liči na Mediteran:

"Kao ministar sam se zakleo da ću da poštujem zakone. Ne mogu nekome ko ima plac u centru Budve i ima pravo da gradi zabraniti, a svi oko njega su izgradili"
"Naša ideja je da ukoliko imamo pet, šest ili deset tačaka na primorju koje su devastirane da to pustimo da ide do kraja. Znači, ako se nijesmo brinuli o Budvi zašto bi se brinuli o brdu iznad. Ali isto tako da imamo 10, 15 ili ja bih rekao i 50 područja koje moramo da zaštitimo i da ostavimo budućim generacijama ili da ljestvica za preskakanje bude tako visoka da samo rijetki mogu da je preskoče", kazao je Sekulić.

Na pitanje budućih arhitekata, izprovocirano njegovim priznanjem da je Budva uništena, zašto se bolest ne zaustavi ako se već ne može izliječiti, Sekulić je rekao da mora da poštuje planove opština:

"Ja sam se kao ministar zakleo da ću da poštujem zakone. Ne mogu nekome ko ima plac u centru Budve i ima pravo da gradi zabraniti, a svi oko njega su izgradili. U centru Petrovca je investitor htio da gradi objekat od sedam do 11 spratova. Iako je imao pravo nijesam potpisao dozvolu. Čovjek je otišao na sud, dobio i mi smo dužni da izdamo dozvolu".