Bili ispod crte, pa polagali kolokvijume, a sad će godinu vjerovatno izubiti

Sedamnaest studenata na FPN-u pohađalo zimski semestar, iako nisu bili zvanično upisani

2618 pregleda1 komentar(a)

Ni nakon sastanka u Ministarstvu prosvjete nije nađeno rješenje za 17 studenata socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka (FPN) koji su pohađali zimski semestar 4. godine, iako nisu bili zvanično upisani.

Oni su očekivali da će, iako su bili ispod crte, biti upisani kao i studenti u istoj situaciji prethodnih godina.

"Napravljena je neka greška u koracima za koju ni Ministarstvo ne zna, jer ne prepoznaju način na koji su upisani studenti prošle godine, a Vlada je donijela istu odluku da se studenti preko licence ne mogu upisati ni za prošlu ni za ovu godinu. Neko je te studente prećutno upisao, kako i ko - ne znamo", kaže studentkinja FPN-a, Aleksandra Deletić.

Dokumentacije nema, a najgore od svega je što se ne zna ko je odgovoran.

"Mi i dalje, vjerujte, ne znamo. Da li je to uprava fakulteta prećutno odrađeno, da li je to iz Rektorata napravio neko grešku u koracima, ko je uzeo novac od tih studenata, kako su oni izašli sa diplomama ni mi, ni oni ne znamo", dodaje Deletić.

U Centru za građansko obrazovanje ukazuju da nadležni nisu na vrijeme reagovali, dodajući da je odgovornost za sve što se desilo podijeljena.

"Prvo, to je Fakultet političkih nauka koji je u zabludu doveo ove mlade ljude koje ja ne mogu nazvati studentima, jer na žalost nemaju formalno pravno takav status. Druga odgovornost leži na Univerzitetu Crne Gore, zato što oni kao nadležna institucija koja je odgovorna i za rad FPN-a, su morali da pravovremeno reaguju i da riješe tu situaciju. A treće svako bih morala da napomenem i te mlade ljude koji su dovedeni u zabludu od strane FPN-a, sami oštećeni i prilikom toga je odgovornost na njima, da vjeruju na časnu riječ kada znamo da prvo moramo da riješimo svoj status. I zaista mi je žao što će oni ispaštati zbog nečije greške", ističe Mira Popović iz CGO.

Sada je kasno da budu upisani, tako da će ovu godinu razočarani studenti vjerovatno izgubiti.

"Niko ne preuzima odgovornost za to što se nama dešava, svi su pomalo krivi, niko nije glavni krivac, ali vi ćete ispaštati kako god da okrenete", kaže Deletić.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da nemaju mogućnosti da insistiraju na proširenju lista na Fakultetu političkih nauka, jer je upisan broj studenata koji je dozvoljen licencom, odlukom Vlade o upisu i konkursom.

Promjena licence koja bi imala retroativno dejstvo, po zakonu nije moguća. Zato, kako dodaju, očekuju da budući akademski građani prihvate tu činjenicu.