Poništen tender vrijedan više od 10 miliona eura

Tender Montefarma je poništen zbog niza utvrđenih nezakonitosti. Iz istog razloga, juče je poništen i tender Ministarstva za informaciono društvo

82 pregleda5 komentar(a)
tablete, Foto: Shutterstock.com
26.05.2012. 07:00h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki juče je nešto prije 17 časova zbog niza utvrđenih nezakonitosti poništila godišnji tender Montefarma vrijedan više od 10 miliona eura, a koji je je oglašen 24. februara ove godine.

Višednevni medijski pritisci predstavnika Ministrastva zdravlja i Apotekarske ustanove Crne Gore na rad Državne komisije tako izgleda nijesu imali nikakvog efekta na ishod ove, za mnoge učesnike na tržištu ljekova, očekivane odluke.

U medijskim pritiscima na rad Državne komisije, a što je suprotnu članu 137. ZJB, prednjačili su ministar zdravlja Miodrag Radunović i Budimir Stanišić, direktor Apotekarske ustanove CG, po funkciji, najodgovorniji za krah višemilionske nabavke toliko potrebnih ljekova. Ova odluka uslijedila je nakon razmatranja dvije žalbe firmi Farmegra i Bajfarm, ali i nakon dodatne kontrole Državne komisije koja je uslijedila budući da se radilo o nabavci vrijednijoj od 500.000 eura. Novi Zakon o javnim nabavkama, koji je na snazi od 1. januara, naime, predviđa obaveznu kontrolu za sve javne nabavke vrijednije od pola miliona.

Insulina nema zbog borbe Obradovića i Farmegre >>>

U dosta detaljnom obrazloženju ove odluke Državna komisija je navela niz nezakonitosti naručioca sporne nabavke od pogrešnog imenovanja pojedinih članova Komisije za vrednovanje ponuda u Apotekarskoj ustanovi, nepouzdano utvrđenog mogućeg konflikta interesa ljudi koji su odlučivali, do različitog teksta javnog poziva za jedan te isti tender.

Apotekarska ustanova, u skladu sa Zakonom, nije iskazala procijenjenu vrijednost nabavke. U postupku otvaranja ponuda za pojedine partije ponude nijesu svim zainteresovanim bile dostavljena na uvid. Takođe, kao nezakonitost je utvrđeno da su u pojedinim odlukama o dodjeli ugovora posao dobijala dva ponuđača čije su ponude su identičnim brojem bodova vrednovane...

I Lazoviću poništen tender

Zbog utvrđenih nezakonitosti juče je poništen tender Ministarstva za informaciono društvo, a vezano za usluge zakupa telekomunikacionih linkova za prenos podataka na bazi internet protokola (TCP/IP) i zakup linkova određenog kapaciteta za pristup Internetu, za potrebe državnih organa i organa uprave na period od 12 mjeseci po partijama. Cjelokupan tender bio je vrijedniji od pola miliona što je bio razlog da ga Državna komisija dodatno provjerava.

Resor kojim predsjedava ministar Vujica Lazović nije ni sačinio tendersku dokumentaciju, na način kako je to predviđeno zakonom.

Nije bila data procijenjena vrijednost nabavke po posebnim partijama, a nepravilno su primjenjene i pojedine odredbe ZJN koje se tiču otkupa tenderske dokumentacije. Utvrđene su takođe nezakonitosti u pogledu usaglašenosti tenderske sa drugom dokumentacijom, a što je direktno moglo uticati na ograničavanje konkurencije među potencijalnim ponuđačima. Prethodno je Ministarstvo za informaciono društvo nezakonito donijelo odluku da ovaj posao dodijeli Crnogorskom Telekomu.