Dva tima iz ABA lige direktno u Evroligi, jedan u kvalifikacijama

Ovakav stav čelnika Evrolige uslijedio je, kao tvrde upućeni, kao posljedica potrebe da se otvori jedno mjesto za VTB ligu

1 komentar(a)
Budućnost Voli slavlje, Foto: Savo Prelević
25.05.2012. 21:10h

Evroliga će na narednom sastanku, predviđenom za jun mesec, gotovo sigurno izglasati novi sistem njene popune, po kome će ABA liga imati dva sigurna mjesta, plus jedno u kvalifikacijama za najelitniju ligu Starog kontinenta, prenosi “Sportski žurnal”.

Automatski to podrazumijeva da se sadašnji sistem bodovanja ukida, kao i da više neće biti selekcije po zemljama iz koje klubovi dolaze.

Dakle, u Evroligu će ići dvije najbolje ekipe iz jadranskog karavana bez obzira iz koje zemlje dolaze, dok će trećeplasirani igrati u kvalifikacijama.

To teoretski znači da bi u budućnosti Srbija, Hrvatska ili Slovenija, koje imaju najviše predstavnika u ABA ligi, mogli da imaju i tri mesta u evropskoj eliti, ali i da ostanu praznih ruku.

Takođe, to otvara mogućnost i da Budućnost Voli naredne sezone, ako bude među dva, ide direktno u Evroligu.

Ova odluka znači da bi ABA liga dobila na ogromnom značaju, s obzirom da bi se isključivo preko nje stizalo do Evrope, a tada bi se domaća takmičenja igrala samo za prestiž.

Ovakav stav čelnika Evrolige uslijedio je, kako tvrde upućeni, kao posljedica potrebe da se otvori jedno mjesto za VTB ligu.