Uhapšen papin sobar optužen za curenje dokumenata

Veći dio ove godine Vatikan je u središtu skandala povezanog s curenjem dokumenata koji redovno završavaju u italijanskim medijima

2 komentar(a)
25.05.2012. 18:59h

Uhapšen je sobar koji radi u papinim apartmanima zbog sumnje da je povezan sa slučajem curenja povjerljivih dokumenata iz Vatikana, potvrdio je povjerljivi izvor iz Vatikana.

U nekim od dokumenata govori se o korupciji, lošem upravljanju i ortačkim vezama u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom.
Povjerljivi izvor iz Vatikana koji je tražio da ostane anoniman, potvrdio je pisanje italijanskih medija koji su ranije objavili identitet uhapšene osobe. Agencija ANSA i italijanski mediji objavili su da je uhapšeni papin sobar Paolo Gabriele, dio male grupe ljudi koja svakodnevno radi u papinskim odajama. "Stvar je vrlo ozbiljna", rekao je za Rojters vatikanski izvor.

Portparol Vatikana, otac Federico Lombardi, jutros je objavio da je policija pritvorila osobu kod koje su pronađeni povjerljivi vatikanski dokumenti. Rekao je da ne može otkriti o kome se radi u interesu istrage, osim da nije u pitanju sveštenik.

Veći dio ove godine Vatikan je u središtu skandala povezanog s curenjem dokumenata koji redovno završavaju u italijanskim medijima. Spominju se čak i lična pisma papi Benediktu XVI.

U nekim od dokumenata govori se o korupciji, lošem upravljanju i ortačkim vezama u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom. U njima se često spominje ime državnog sekretara Tarcisia Bertonea. Neki od dokumenata završili su u knjizi Đanluiđija Nuzija "Njegova Svetost" koja je objavljena prošle nedjelje i u kojoj se govori o korupciji i spletkarenju u Vatikanu.

Kažu da je papa bio šokiran i tužan zbog curenja dokumenata i da je zahtijevao sprovođenje nekoliko istraga, pa i jednu kojom rukovodi vatikanska policija, a drugom povjerenstvo kardinala. Pristup njegovim ličnim dokumentima ima vrlo malo ljudi, uključujući već spomenutog sobara, to su još četiri časne sestre i dvojica njegovih sekretara.

Galerija