Monti: Grčka je, kao i Italija, imala vlast koja je prodavala iluzije

Od Italijana traži razumijevanje "zbog brutalnih žrtava“ koje je zatražila njegova vlada i ponavio kako nije bilo alternative jer bi posljedice bile neprihvatljive

4 komentar(a)
25.05.2012. 17:29h

Grčka neće propasti i ostaće u eurozoni – izjavio je predsjednik italijanske nestranačke vlade Mario Monti u razgovoru za italijansku TV-stanicu La7 u četvrtak. Nakon neformalnog sastanka evropskih čelnika u Briselu, Monti je u četvrtak kazao da će se uvesti i evropske obveznice.

Mario Monti je u ovom intervjuu zatražio od Italijana razumijevanje "zbog brutalnih žrtava“ koje je zatražila njegova vlada i ponavio kako nije bilo alternative jer bi posljedice bile neprihvatljive. Uzeo je primjer Grčke.

Kako je Grčka izgubila suverenitet

"Grčka je izgubila suverenitet. Doživjela je suludo poniženje", smatra Monti, ali za to nije odgovorna Evropa.

"Donedavno je izgledalo da Grčka prolazi kroz trijumfalno razdoblje. Međutim, u pozadini je bio politički sistem koji je prodavao iluzije građanima. Društvo se temeljilo na utaji poreza, nedostatku konkurencije, nedostatku meritokracije (napredovanja prema zaslugama), nepotizmu, korupciji i falsifikovanju državnih računa", objašnjava Monti razloge koji su doveli Grčku u sadašnje stanje.

Govorio je zatim o Italiji u kojoj je takođe bilo vlada koje su građanima prodavale lažne iluzije, u kojoj se izbjegavalo plaćanje poreza itd.

"Potrebno je kazati da u jednoj državi kao što je Italija, stroge mjere nisu uvedene zato što je to od nas tražila Evropa nego zato da bismo došli u malo bolje stanje. Sada je potrebno donijeti mjere za rast i uvesti u cijeloj Evropi politiku ekonomskog rasta", kaže Monti i naglašava da te mjere moraju donijeti zajednički svi evropski partneri.

"Na sastanku na vrhu u Briselu 28. juna donijećemo jake mjere za ekonomski rast, a ne samo za disciplinovanu štednju. Svi smo na istom brodu. Ako propadne jedna država, onda je to problem za sve", upozorava Monti.

Ako propadne jedna država, onda i napori svih ostalih postaju uzaludni jer raste nepovjerenje u euro.

"I draga njemačka kancelarka Angela Merkel mora da shvati da je ujedinjena Evropa u interesu Njemačke, i to ne manje nego u interesu slabijih zemalja", obratio se Monti direktno njemačkoj čelnici.

Na kraju Monti je najavio i da će se uvesti evropske obveznice (eurobond) za što je još uvijek potreban pristanak Berlina, ali će i do toga ubrzo doći tvrdi Monti.

Galerija