Aderholt ekspert za Isusove liderske principe u Bečićima

Skup organizuju DPS, Skupština i Vlada po uzoru na američki Molitveni doručak. Iz DPS-a tvrde da neće pružiti finansijsku pomoć skupu

3 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Robert Aderholt, Foto: DPS
25.05.2012. 08:48h

Američki kongresmen Robert Aderholt, koji će otvoriti današnji skup u “Splendidu” zamišljen kao replika američkog molitvenog doručka, prije četiri godine boravio je u Budvi, a 12.500 dolara za njegov trodnevni boravak u Crnoj Gori tada je platila fondacija iz Vašingtona.

Prema putnom nalogu, koji je objavljen na sajtu Kongresa, Aderholt sa suprugom Kerolajn Budvu je posjetio krajem maja 2008. kako bi ojačao komunikaciju sa političarima koje je upoznao na molitvenom doručku u Vašingtonu.

O trošku međunarodne organizacije republikanski kongresmen iz Alabame u "Splendidu" je, kako piše u dokumentu objavljenom na sajtu Kongresa, analizirao politička dešavanja u regionu i poučavao posjetioce skupa "liderskim prinicipima kojih se pridržavao Isus".

Aderholt je u prethodne četiri godine bio redovan gost skupova u regionu, a Crnu Goru posjetio je i 2010. kada je kao član delagacije kongresa razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima.

Aderholt neće biti jedni američki zvaničnik na skupu u "Splendidu", jer će mu društvo u Budvi praviti i bivši republikanski senator Bob Mejuan
Današnje okupljanje zvaničnika jugoistiočne Evrope nije prvi veliki skup na Balkanu kojem Aderholt prisustvuje, jer je prije dvije godine bio gost na molitvenom doručku u Banjaluci. Tada je na okupljanju zvaničnika jugoistočne Evrope, koje su organizovale Narodna skupština i Vlada Republike Srpske promovisao međunacionalnu saradnju i savjetovao balkanske političare da prekinu sa nacionalnim tenzijama.

Aderholt je dobru saradnju sa predstavnicima najjače parlamentarne partije u Crnoj Gori potvrdio i kada je na ovogodišnjem molitvenom doručku u Vašingtonu ugostio političkog direktora DPS-a Branimira Gvozdenovića. U odvojenom susretu, tada je razgovarao i sa šefom poslaničkog kluba SNP-a Aleksandrom Damjanovićem.

Iako će trodnevnoj manifestaciji u Budvi prisustvovati 300 zvaničnika iz preko 30 država regiona, u Vladi, Skupštini Crne Gore i DPS-u, koji su organizatori, "Vijestima" su kazali da ne finansiraju ovdašnji molitveni doručak u "Splendidu". Priznajući da će pružati logističku pomoć i imati dominantnu ulogu u organizovanju skupa, portparol DPS-a Časlav Vešović tvrdi da njegova stranka neće pružiti i finansijsku pomoć:

"DPS kao najveća partija dominantno učestvuje u organizaciji skupa".

I iz Vlade je "Vijestima" saopšteno da ona ne učestvuje u finansiranju skupa, dok je Skupština potvrdila da će predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić biti domaćin koktela i da će se on finansirati iz budžeta parlamenta.

"U ovom trenutku ne možemo precizno saopštiti koliki će biti troškovi za koktel jer nemamo podatke koliko će se zvanica odazvati pozivu. Podatke o tome koliko je sredstava izdvojeno za koktel saopštićemo nakon njegovog završetka", kazala je Kirvokapićeva savjetnica za odnose sa javnošću Snežana Burzan, i dadala da je riječ o uobičajenom koktelu za takve prilike.

Na skupu lobisti i uticajni senatori

Aderholt neće biti jedni američki zvaničnik na skupu u "Splendidu", jer će mu društvo u Budvi praviti i bivši republikanski senator Bob Mejuan, koji sada radi kao lobista. Na skupu će biti i republikanac Džejms Inhof, poznat kao prvi senator koji je vidio fotografije ubijenog Osame bin Ladena.

Kako su prenijeli američi mediji, političar iz Oklahome potvrdio je tada da je vidio 15 jezivih fotografija vođe Al-Kaide, predlažući da neke od njih ipak budu objavljene u medijima. Osamine slike tada je imao prilike da vidi s obzirom na to da je član Odbora za bezbjednost američkog Senata.

Pozive za konferenciju slali su šefovi klubova DPS-a i SNP-a Milutin Simović i Aleksandar Damjanović, govoriće članovi državnog vrha, lideri DPS-a i SNP-a i dio opozicionih političara, a za PR su zaduženi Snežana Burzan iz Skupštine, Milica Lekić iz Ministarstva turizma i Miodrag Strugar iz DPS-a.