U KAP-u vjeruju da će trenutna situacija biti prevaziđena

Napajanje KAP-a električnom energijom danas je, nešto poslije ponoći, smanjeno za 30 megavata

0 komentar(a)
24.05.2012. 14:33h

Pitanje isporuke električne energije Kombinatu aluminijuma (KAP) biće razmatrano u petak na sastanku predstavnika fabrike, Elektroprivrede (EPCG) i ministarstava ekonomije i finansija. Menadžment KAP-a, kako je saopšteno iz kompanije, vjeruje da će trenutna situacija biti prevaziđena. Napajanje KAP-a električnom energijom danas je, nešto poslije ponoći, smanjeno za 30 megavata. "Stručni tim Kombinata aluminijuma trenutno razmatra više varijanti isključivanja ćelija u Elektrolizi, kako bi se u ćelijama koje rade obezbijedilo ostvarivanje projektovanih parametara", kazali su iz fabrike. Redukcija isporuke električne energije za 30 megavata značilo bi, kako su dodali, smanjenje obima proizvodnje KAP-a za 1,5 hiljada tona na mjesečnom nivou.

Gašenje dotrajalih ćelija

Predstavnici Vlade sinoć do kasno nijesu uspjeli da ubijede menadžment Elektroprivrede da povuče odluku o smanjenju isporuke struje Kombinatu aluminijumu, zbog čega se od ponoći pristupilo smanjenju potrošnje struje.

KAP moli za struju >>>

Predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić, saopštio je “Vijestima” da se do kraja ove sedmice očekuje sastanak sa predstavnicima EPCG, a da će do tada “biti ugašen mali broj starih dotrajalih ćelija u Elektrolizi”.

"KAP će poštovati odluku budući da ne izmiruje obaveze EPCG, a ta kompanija nije obezbijedila novac za uvoz neophodne energije. Nastojaćemo da smanjimo amperažu i time izbjegnemo gašenje većeg broja ćelija”, naveo je Dožić.

Izvor “Vijesti” blizak EPCG saopštio je sinoć da će kompanija istrajati u svojoj odluci, koja znači smanjenje dnevne potrošnje za KAP sa 156 na 126 MWh, te da će vrlo brzo biti “još restriktivniji u mjerama ukoliko im KAP uskoro ne saopšti plan otplate više od 40 miliona eura dugova”.

"Ugroženo je finansijsko poslovanje kompanije i doveden u pitanje dalji uvoz 30-ak odsto nedostajuće električne energije Crnoj Gori”, tvrdi sagovornik iz EPCG.

Neizmirivanjem obaveza koje sada prelaze iznos od 40 miliona eura, a sa majskim računom će dug KAP-a najvjerovatnije biti oko 45 miliona, doveden je u pitanje cijeli elektro-energetski sistem jer, ukoliko se taj trend nastavi, postoji opravdana bojazan da EPCG neće biti u situaciji da plaća obaveze prema svojim snabdjevačima.

Takav negativni scenario u EPCG žele da izbjegnu na sve načine da se ne bi ponovio slučaj iz susjedne Albanije gdje je elektroenergetska kompanija stavljena na tzv. “crnu listu”, tako da struju sada uvozi po mnogo nepovoljnijim uslovima od onih na tržištu i uz obavezne dodatne garancije.

Krivokapić: Nemoć Vlade

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić ocijenio je “da je malo čudno da je EPCG donijela ovakvu odluku budući da je Vlada vlasnik i KAP-a i EPCG isto toliko koliko su to ruski, odnosno, italijanski investitor”.

"Ovo je nemoć Vlade da sprovede ono što je davno trebalo da uradi, a to je da preuzme KAP i obezbijedi izvor energije, kako bi se napravio dodatni podsticaj za pokretanje čitavog repro lanca, a na korist ekonomije Crne Gore", smatra Krivokapić.

Galerija