Otvoreno porodilište u Kolašinu

Porodilište u Kolašinu je zatvoreno 1993.godine, pa se Kolašinke porađale u Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama i Podgorici

106 pregleda6 komentar(a)
Porodilište Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
23.05.2012. 12:55h

Vanbolničko porodilište sa stacionarom nakon skoro dvije decenije otvoreno je danas u kolašinskom Domu zdravlja.

VišegodišnjI napori i brojne inicijatite menadžementa te ustanove, ali i apeli građana, dali su rezultata, a u ministarstvu zdravlja su imali razumijevanja, pa će Kolašinke će prvi put od 1993. godine imati priliku da se porađaju u svom gradu. Stacionar u kolašinskom Domu zdravlja ima deset kreveta, pet za djecu i pet za odrasle.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović podsjetio je na činjenicu da je porodilište u Kolašinu postojalo 1945. godine. U njemu, kazao je on, radili su Kolašinac dr Marko Popović i dr Jovan Žarić iz Novog Sada i Danilovgrađanina dr Branka Šutilovića, kao i babica Milica Vlahović i Marica Rakočević.

To će biti porodilište sa "bebi frendli" sistem, što su evropski i standardi Svejtske zdravstvene organizacije

"Do 1951. Godine porodilište je funkcionisalo kao vanbolničko, a zatim kao bolničko sa 50 kreveta. Željeli smo da porodilište ponovo vratimo u Kolašin".

Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja, uz sredstva koja su opredijeljena za nabavku aparata i adaptaciju prostora i uz domaćinski odnso menadžementa ove ustanove stvorili su uslove da se porođaji sada mogu obavljati i u Kolašinu.

To će biti porodilište sa "bebi frendli" sistem, što su evropski i standardi Svejtske zdravstvene organizacije- kazao je Radunović. On je najavio da će kolašinski Dom zdravlja uskoro dobiti i digitalni rentgen. Sve to je, prema ministrovim riječima, i odlična podloga za zimski turizam .

"Otvaranje porodilišta i mogućnost za bolničko liječenje vrlo bitno za Kolašin, posebno za stanovnike ruralnog dijela opštine. Vrlo će se brzo ta investicija "isplatit", jer ćemo brzo osjetiti blagodeti projekat, za koji izuzetnu zahvalnost dugujemo ministarstvu zdravlja. Nadam se da će to biti i dodatna motivacija za sve zaposlene u Domu zdravlja. Za nas u lokalnoj upravi je to podstrek da se trudimo da i ostale segmente života učinimo boljim" rekao je predsjednik Opštine Darko Brajušković.

Privremeno je portrajalo skoro dvije decenije, a projekat novog porodilišta tokom tog vremena bio je dio predizbornih obećanja mnogih političkih partija

Direktorica Doma zdravlja Dragica Popović kazala je da zahvalnost za relaizaciju tog važnog projekta Kolašinci duguju ministru Radunoviću. Prema njenim riječima otvaranjem porodilišta je izuzetno važnon "za mali grad iz kojega se do sada uglavnom odlazilo".

Porodilište u Kolašinu je zatvoreno 1993.godine, pa se Kolašinke porađale u Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama i Podgorici.

U poplavama te godine oštećen je i dio gdje bila porođajna sala u Domu zdravlja, pa je komisija Ministrastva zdravlja, privremeno zatvorila porodilište. Privremeno je portrajalo skoro dvije decenije, a projekat novog porodilišta tokom tog vremena bio je dio predizbornih obećanja mnogih političkih partija.