Marfi igra za Crnu Goru

Kako je kazao selektor Baletić, 27-godišnja Marfi crnogorskoj selekciji trebala bi da se priključi 4. juna, devet dana prije početka kvalifikacija i duela sa Srbijom

69 pregleda4 komentar(a)
16.05.2012. 20:38h

Amerikanka Ešaja Marfi igraće za Crnu Goru u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2013. godine, saopšteno je danas iz Košarkaškog saveza Crne Gore.

Kako je kazao selektor reprezentacije Miodrag Baletić, 27-Marfi, koja je potpisala ugovor u WNBA ligi, crnogorskoj selekciji trebala bi da se priključi 4. juna, devet dana prije početka kvalifikacija i duela sa Srbijom.

„To je veoma važna i dobra vijest, iako je neuobičajeno da jedan igrač provede tako kratko vrijeme sa ekipom prije početka takmičarskih mečeva. U svakom slučaju, njen dolazak će biti velika stvar za naš tim", kazao je Baletić.

Ženska košarkaška reprezentacija, inače, završila je desetodnevne pripreme na Zlatiboru i od sjutra će nastaviti sa radom na Cetinju.

„Uradili smo sve što je bilo planirano, iako smo bili primorani da malo odstupimo od prvobitnog plana, zbog nedostatka vremena i činjenice da nijesmo bili kompletni od starta. Pokušali smo da podignemo formu i obnovimo taktička znanja koja su nam bila neophodna u ovom trenutku i mogu da kažem da su igračice imale odličan odnos prema radu. Moram da naglasim i da je jedan dio ekipe na pripreme došao nespreman, zbog premorenosti poslije duge sezone, ali i pauze koju neke igračice nijesu iskoristile da radom podignu formu", rekao je Baletić, i dodao je će „veliki problem je odsustvo Ane De Forž, koja je bila jedan od nosilaca igre i profil igrača koji nam nedostaje u timu.

Crna Gora će za vikend odigrati i dva kontrolna meča protiv Kanade, navjerovatnije u Podgorici, zbog zauzetosti dvorane na Cetinju (finalni turnir Kupa za rukometaše).

„I ti mečevi su u funkciji što bolje pripreme za ono što nas očekuje u kvalifikacijama. Igračice moraju da shvate da je do početka kvalifikacija veoma malo vremena i da nam je neophodna velika koncentracija i napor, kako bi dostigli željeni nivo forme koji je neophodan da bi ispunili cilj. Ne treba zaboraviti da su protivnici u kvalifikacijama velike selekcije, koje imaju ugled u evropskoj košarci i imaju ambiciju da se nađu u društvu najboljih selekcija Starog kontinenta. Ipak, siguran sam da će igračice dati sve od sebe kako bi se ponovo plasirale na Evropsko prvenstvo“, zaključio je Baletić.

Osim duela sa Kanadom, „crvene“ će odigrati i dva kontrolna meča protiv Portugala, a učestvovaće i na turniru u Antaliji.

Kvalifikacije za EP počeće 13. juna, a rivali u grupi B su Srbija, Poljska, Švajcarska i Estonija. Plasman na Eurobasket izboriće dvije prvoplasirane selekcije iz grupe.