Anarhisti prijete Mariju Montiju

Anarhisti su danas zaprijetili šefu italijanske vlade Mariju Montiju u pismu koje su objavila dva lista na jugu zemlje, a potpisala ih je Neformalna anarhistička federacija (FAI), koja je preuzela odgovornost za jedan atentat prije 10 dana

50 pregleda1 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Beta/AP
16.05.2012. 17:26h

Jedna ćelija Neformalne anarhistička federacija (FAI) je u petak preuzela odgovornost za atentat u kojem je u ponedjeljak ranjen vlasnik filijale državne kompanije "Finmeccanica" i najavila nove akcije odmazde zbog osam anarhista zatvorenih u Grčkoj.

Prema pismu koje je stiglo u srijedu, na meti je i dalje direktor italijanske poreske agencije "Equitalia" za jug Italije. Ta je agencija postala simbol krize zemlje i očajničkih poteza, otmica i samoubistva koje izvode preduzetnici i drugi građani Italije koji su pritisnuti dugovima.

Pismo je upućeno i predsjedniku vlade i objašnjava da nije u interesu naroda budući ostanak Italije u Evropi i spašavanje banaka.

U pismu na tri stranice FAI objašnjava da smatra da je svako samoubistvo očajne osobe zapravo ubistvo koje je izvršila država i koje će biti osvećeno.