Osuđenik u ZIKS-u teško bolestan, ali ne prima terapiju

U subotu kad smo mu bili u posjetu izgledao je mnogo loše, a od porodica zatvorenika čuli smo da je njegovo stanje pogoršano, kazala je sestra Mijovića

125 pregleda0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
16.05.2012. 13:13h

Porodica osuđenika Radomira Mijovića (22) koji od kad se nalazi na odsluženju zatvorske kazne ima česte ozbiljne zdravstvene probleme i ne uspijeva u toj ustanovi da dobije adekvatnu medicinsku zaštitu, plaši se za njegov život, kazala je "Vijestima" Radomirova sestra Milena

Mijović je, pojašnjava Milena, u istražnom zatvoru u Spužu bio godinu, a u decembru prošle godine zbog razbojništva osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora i prebačen u KP Dom na izdržavanje kazne. Od tada se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, tvrdi ona.

Oni njemu daju neku injekciju, niko ne zna ni kakvu, pretpostavljamo da je nešto za smirenje i na tome se završi.
"Radomir već duže vrijeme pada u nesvijest, ukoči se i ide mu krv na nos. Službenici obezbjeđenja uvijek čine sve da ga povrate u život, ali medicinska služba mu ne pruža adekvatnu zaštitu. Oni njemu daju neku injekciju, niko ne zna ni kakvu, pretpostavljamo da je nešto za smirenje i na tome se završi. Nije ispitano o kakvoj se bolesti radi i ne znamo na osnovu čega ga liječe. Nekad ga odvedu u KC CG, ali vrlo često medicinska služba smatra da je to što mu oni daju injekciju dovoljno, a nije, jer brzo se ponavlja situacija. U subotu kad smo mu bili u posjetu izgledao je mnogo loše, a od porodica zatvorenika koji su juče imali pravo na posjetu čuli smo da je njegovo stanje pogoršano. Ne znamo čekaju li da umre, pa da nešto preduzmu", pitala se sestra osuđenika.

Iz uprave ZlKS-a nije odgovoreno na pitanja kakvi su zdravstveni problemi osuđenika Radomira Mijovića i koliko često se ponavljaju, da li je on zbog toga pod nadzorom Ijekara i kakav je problem kod njega dijagnostikovan, kao i da li taj problem može ugroziti njegov život. A nisu odgovorili ni na pitanja da li je iz KC CG predlagano bolničko liječenje za njega i je li načelnik KP Doma Uroš Bogavac upoznat sa ovim problemom.

Opširnije u štampanom izdanju