Meksiko: Predsjednički kandidat plaćao novinarima da ga pominju

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, Penja Nieto bi trebalo da pobijedi na izborima koji se održavaju prvog jula

3 komentar(a)
Enrike Penja Nieto, Foto: Wikipedia
14.05.2012. 19:35h

Jedan od kandidata za predsjednika Meksika plaćao je hiljade funti novinarima koji su spominjali njegovo ime u medijima.

Prema pisanju lista "Reforma" i magazina "Proseko", Enrike Penja Nieto, aktuelni predsjednički kandidat, platio je gotovo milion i po funti novinarima da bi spominjali njegovo ime u vrijeme dok je još obavljao funkciju guvernera jedne meksičke države.

Priča se da je Hoakin Lopes Doriga, voditelj informativne emisije na vodećoj meksičkoj televiziji Televisa, dobio oko 420.000 funti u periodu od januara 2006. do jula 2007.

Na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama, list „Reforma“ došao je do računa pomoću kojih, takođe, otkriveno da je Penja Nieto izvršio uplate na račun dviju radio stanica za intervjue i priloge o njegovoj administraciji.

U svoju odbranu, Penja Nieto iz Institucionalne revolucionarne stranke ističe da isplate nisu bile namijenjene kako bi ga favorizovali u medijskim prilozima već za reklame koje su emitovana prije komentara novinara.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, Penja Nieto bi trebalo da pobijedi na izborima koji se održavaju prvog jula.