Preseljenje u "Masline" ušteda za sistem odbrane

“Kao okvirni rok za preseljenje svih institucija crnogorskog sistema odbrane, predviđen je rok od oko pet godina”, kazali su iz resora Boškovića

509 pregleda7 komentar(a)
Predrag Bošković, kasarna Masline, Foto: Vlada Crne Gore
26.05.2018. 13:39h

Premještanje institucija odbrane na jedno mjesto nije obaveza koju je Crna Gora preuzela članstvom u NATO, već je odluka vođena isključivo motivom ekonomičnosti i efikasnosti.

“Centralizacijom institucija značajno će se smanjiti troškovi neophodni za rad sistema odbrane”, rečeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Crne Gore, Medicinski centar bezbjednosnih snaga, kao i druge jedinice Vojske Crne Gore biće preseljenje u kasarnu “Masline”.

Vlada je prostoru koji obuhvata ova podgorička kasarna, od oko 350.000 kvadratnih metara, dodijelila status specijalne namjene za potrebe bezbjednosnih snaga. Iz Ministarstva su kazali da se očekuje da “Masline” postanu sjedište crnogorske odbrane do 2023. godine.

“U skladu sa planom za preseljenje, predviđeno je sukcesivno preseljenje institucija crnogorskog sistema odbrane, u zavisnosti od dinamike izgradnje i rekonstrukcije objekata na prostoru kasarne ‘Masline’. Kao okvirni rok za preseljenje svih institucija crnogorskog sistema odbrane, predviđen je rok od oko pet godina”, kazali su iz resora Predraga Boškovića.

Budžetom Ministarstva odbrane za 2018. godinu planirana su sredstva u iznosu od 230.000 eura za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju prioritetnih objekata za preseljenje jednog dijela jedinica sistema odbrane.

“Ukoliko se stvore uslovi za počinjanje gradnje, već ove godine bismo krenuli u realizaciju projekta, koji bi bio finansiran iz ušteda u našem budžetu”, odgovorili su iz MO.

Naglašavaju da se ukupni iznos novčanih sredstava neophodnih da bi se kompletno realizovao projekat preseljenja institucija crnogorskog sistema odbrane u ovoj fazi ne može utvrditi, dok se ne uradi tehnička dokumentacija za sve planirane objekte na tom prostoru.

Iz Ministarstva odbrane su precizirali da će se najvećim dijelom finansirati iz redovnog i kapitalnog budžeta MO.

Ministarstvo je već pokrenulo postupak za izradu tehničke dokumentacije za potrebe kasarne “Masline”.

Takođe, uporedo sa izradom tehničke dokumentacije, Vojska Crne Gore vrši pripremne radove uređenja terena, čime se stvaraju uslovi da se može otpočeti sa izgradnjom i rekonstrukcijom objekata u skladu sa naprijed navedenom tehničkom dokumentacijom.

Objekte koje sada koriste Ministarstvo i Vojska ostaće drugim državnim organima

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je u aprilu da sadašnje zdanje u kojem su smješteni Ministarstvo i Generalštab VCG ni prostorno ni bezbjednosno ne zadovoljava neophodne standarde.

„Na kraju ćemo stvoriti uslove da se ovdje formira i komandni centar bezbjednosnih snaga, sa blokom u kojem bi bili smješteni i vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, u skladu sa novim Zakonom o vojsci“, kazao je Bošković obilazeći kasarnu.

Iz Ministarstva su kazali “Vijestima” da će preseljenjem u kasarnu “Masline” olakšati organizaciju državne uprave, na način što će omogućiti da se objekti koje trenutno koristi Ministarstvo i Vojska ustupe drugim državnim organima.