Kubanske vakcine u Crnoj Gori tek nakon registracije

"Vakcina maligno oboljenje pretvara u hroničnu bolest. Prima se prvo kao imunizaciona doza od četiri vakcine na dvije sedmice"

3 komentar(a)
kubanske vakcine, Foto: Elcomercio.pe
13.05.2012. 08:39h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da očekuje da će u naredne dvije do tri godine građanima Crne Gore biti dostupne kubanske vakcie protiv raka pluća kao i injekcije protiv karcinoma prostate. Kubanska vakcina "cimavaks - efg" ispitana je na više od hiljadu pacijenata na Kubi, u Maleziji, Peruu i Engleskoj i u većini slučajeva zaustavila je rak u poodmakloj fazi i pretvorila ga u hroničnu bolest, koja može da se kontroliše. Radunović je Danu rekao da se na crnogorskom tržištu kubanske vakcine mogu pojaviti nakon registarcie lijeka u Agenciji za ljekove, koja se može sprovesti nakon registarcije kod evropske Agencije za ljekove i kod Agencije evropskih zemalja. "Ako nakon kompletne analize dokumentacije vakcina bude registrovana, onda vjerujem da će biti dostupna i građanima Crne Gore, po skraćenom postupku. Očekujem da se to može desiti u naredne dvije, tri godine", kazao je on.

U Kubu o svom trošku Prema njegovim riječima, u Evropi su istraživanja u drugoj od ukupno pet faza.

"Vakcina maligno oboljenje pretvara u hroničnu bolest. Prima se prvo kao imunizaciona doza od četiri vakcine na dvije sedmice"
"Vakcina maligno oboljenje pretvara u hroničnu bolest. Prima se prvo kao imunizaciona doza od četiri vakcine na dvije sedmice, ukupno oko dva mjeseca. One služe za zaustavljanje širenja raka, a poslije toga zavisno od kliničke slikei indikacija daje se mjesečna doza", rekao je Radunović. U Fondu zdravstva Danu su kazali da do sada nijesu upućivali pacijente oboljele od raka na Kubu da prime injekcije, jer vakcine još nijesu registrovane.

Objasnili su da građani mogu ići jedino o svom trošku i "u sopstvenoj režiji"