Tivćani još čekaju gradnju autobuske stanice

Autobuska stanica gradiće se na Župi, u blizini objekta sportske dvorane, na prostoru gdje je smješteno sadašnje privremeno autobusko stajalište

100 pregleda0 komentar(a)
08.05.2012. 17:54h

Nakon usvajanja državne studije lokacije “Župa- Bonići” i rješavanja imovinsko-pravnih pitanja sa firmom “Mješovito” iz Herceg Novog i HLT fondom, pri čemu je Opština Tivat postala isključivi vlasnik prostora na kojem je predviđena gradnja autobuske stanice, iz lokalne uprave najavljuju da će uskoro pokrenuti i tendersku proceduru za početak realizacije tog projekta po sistemu zajedničkog ulaganja, odnosno privatno-javnog partnerstva.

Autobuska stanica je jedan od ključnih nedostajućih infrastrukturnih objekata u Tivtu, a njena izgradnja je bila predmet brojnih dosadašnjih predizbornih obećanja, a ponovljena je i u kampanji za tek okončane lokalne izbore 7. aprila.

Autobuska stanica gradiće se na Župi, u blizini objekta sportske dvorane, na prostoru gdje je smješteno sadašnje privremeno autobusko stajalište, odnosno prostoru gdje je ranije funkcionisalo jedno davno zatvoreno stovarište građevinskog materijala. U Opštini računaju da bi u realizaciju tog projekta mogli da krenu krajem ove ili početkom naredne godine.

Lokalna uprava je prije par godina sprovela i postupak pretkvalifikacije za firme zainteresovane da u Tivtu izgrade modernu autobusku stanicu sa poslovnim centrom, čija vrijednost je bila procijenjena na oko 10 miliona eura, a tada je, kao najbolja, bila ocijenjena ponuda hercegnovskog prevoznika “Blue Line” koji, inače, obavlja i lokalni autobuski saobraćaj na području opštine Tivat.

Autobuska stanica gradiće se na Župi, u blizini objekta sportske dvorane, na prostoru gdje je smješteno sadašnje privremeno autobusko stajalište

Neophodno naći i stambeno rješenje

Kao jedan od limitirajućih faktora prilikom izgradnje tog kompleksa je i obližnje neformalno romsko naselje 7. jul, u kojem, u improvizovanim ili dotrajalim barakama i sličnim privremenim objektima, u veoma lošim uslovima živi nekoliko desetina Roma, Aškalija i Egipćana, koji su najvećim dijelom zaposleni u tivatskom i kotorskom Komunalnom preduzeću i tivatskom Vodovodu.

Za te ljude je neophodno naći adekvatno stambeno rješenje, na čemu Opština Tivat radi u saradnji sa firmama u kojima je dio stanovnika 7. jula zaposlen, a računa se i na dobijanje sredstava od Međunarodne zajednice za rješavanje tog problema.

Najveća teškoća pri tom je da se nađe adekvatna lokacija u vlasništvu Opštine, na kojoj bi se za aktuelne stanovnike 7. jula izgradili novi objekti, a lokacija koje zauzimaju barake na Župi privela namjeni za potrebe buduće autobuske stanice i sportsko-rekreativnih sadržaja koje za taj prostor predviđa DSL “Župa-Bonići”.

Galerija

autobuska stanica, Tivat FOTO: Siniša Luković
romsko naselje, Tivat FOTO: Siniša Luković