Kineske firme se sele na zapad

Godinama se proizvodnja iz cijelog svijeta selila u Aziju, posebne u Kinu. Sada se okreće taj trend

0 komentar(a)
07.05.2012. 19:03h

Jug Sjedinjenih američkih država je omiljen među inostranim investitorima. Njemačka preduzeća često plasiraju svoje investicije u Južnu Karolinu.

Južna Karolina je omiljena kod kineskih kompanija koje žele da investiraju u SAD-u
U proteklih šest godina, 28 njemačkih kompanija je tamo otvorilo 5.600 novih radnih mjesta. Jug SAD-a nije popularan samo kod njemačkih ulagača. I druge su nacije otkrile prednosti Južne Karoline. Prije svih - Kinezi. Niske plate, niski troškovi energije i dobra infrastruktura - dovoljni du razlozi da se proizvodnju "preseli" u Južnu Karolinu.

Ovo su isti razlozi zbog kojih se proteklih godina proizvodnja "selila" na Daleki istok. Nakon što su američke firme odlazile na istok, sad se odjednom kineske firme sele na zapad - u Ameriku.

Kinesko preuzimanje

U fabričkoj hali "Greenfield Industries"-a u Južnoj Karolini je bučno, tamo se proizvode bušilice za hobi-majstore. Miriše na vrući metal. Dejl Erkila je zamjenik predsjednika "Greenfieldsa". Pokazuje u smjeru jedne mašine koja izgleda kao gigantska mašina za šivenje.

"Vidite li ovu kontrolnu dugmad, to su potpuno nove mašine, Džefove investicije!" . Džef je novi šef "Greenfield Industries"-a. Krajem 2008. ova je firma, kao i mnoge druge na jugu SAD-a, bila pred gašenjem. Posljedice ekonomske krize dodatno su pogoršale šanse da kompanija preživi.

Džefov koncern TDC, koji je prisutan na tri kontinenta, prije 4 godine je preuzeo kontrolu u "Greenfield Industries"-u. Kupio je nova postrojenja, izgradio skladišta i zaposlio nove ljude. Džefovo puno ime je Džef Či i porijeklom je iz Kine.

"Preuzimanje je bilo spas. Proživljavali smo teška vremena prije četiri godine", kaže Darlene Rajt. Ona je već gotovo 30 godina zaposlena u "Greenfield Industries"-u.

U činjenici da su upravo Kinezi preuzeli njenu firmu ne vidi nikakvu ironiju: "Mi smo se molili da kompanija preživi i da posao ide dalje!" Čiov dolazak ulio je zaposlenima novu nadu u bolju budućnost.

Povoljna energija

Južna Karolina je omiljena kod kineskih kompanija koje žele da investiraju u SAD-u. Tamo su se preselili i proizvođači djelova za automobile GSP i " American Gravure Cylinder".

Cijene energenata su u SAD-u povoljnije i, za razliku od Dalekog istoka, snabdijevanje njima je u Americi stabilno
Troškove rada ne mogu se, doduše, upoređivati sa troškovima u njihovoj domovini Kini, ali i na Dalekom istoku raste pritisak na poslodavce da povise plate.

Cijene energenata su u SAD-u povoljnije i, za razliku od Dalekog istoka, snabdijevanje njima je u Americi stabilno. Cijene nekretnina u Južnoj Karolini (i na cijelom američkom kriznom tržištu nekretnina) su još uvijek prihvatljive, a na kraju krajeva, proizvodi na kojima stoji čuveno "Made in USA" prodaju se skuplje i brže nego proizvodi "Made in China".

"Mi nudimo i bušilice "Made in China", ali slabo se prodaju, jedina je prednost njihova cijena", kaže Dejl Erikla.

Džef Či potiče iz Kine, ali on u firmi još nije osjetio predrasude zbog svog porijekla. Ima puno kulturnih i tradicionalnih razlika, ali kad se radi o poslu, razlike se ne primjećuje. "Svi žele da je firma uspješna, kako bi mogli zadržati svoje radno mjesto i prehraniti svoje obitelji", objašnjava Či.

Rad kao u Kini

Preuzimanje američke kompanije Či je platio 29 miliona dolara a još 30 miliona je investirao u poslovanje. Samo 17 mjeseci nakon preuzimanja konačno je zabilježena i dobit.

Kineski šef okrenuo je preduzeće 'na glavačke'. Proizvodne trake su preuređene i danas funkcionišu po istom principu kao i trake u Čijevoj fabrici u Kini. Efikasnost je najvažnija!

Šef je iz Kine "uvezao" i sistem premija. Bonus zarade svi oni radnici koji prebace normu i njihova imena mogu se pročitati na jednoj velikoj tabli na ulazu u fabriku. To je motivacija za ostale radnike.

"Svi naši zaposleni imaju svoju ulogu u preduzeću, oni imaju glas koji se čuje", naglašava Dejl Erikla, Čijeva desna ruka. Kaže da je svakodnevica u kompaniji koju vodi Kinez "osvježavajuća". Šef odlučuje, ali je istovremeno otvoren i za savjete saradnika, dodaje on.

Kineski investori

Lokalni političari i lobisti u Južnoj Karolini shvatili su da su investitori s Dalekog istoka velika šansa. Zato oni hvale prednosti svoje savezne države, odnosno niske troškove rada i podsjećaju da između Kine i SAD-a ima puno više sličnosti nego što se to može pomisliti na prvi pogled.

"Oni rade strastveno, s puno angažmana, ne razbacuju vrijeme, sve mora biti gotovo "za juče", priča guvernerka Južne Karoline Niki Halej. Ona je u nekoliko navrata posjetila Kinu. Kaže da je kinesku strast za poslom vidjela i u Americi - prije puno godina: "Kinezi nas na to podsjećaju, možda ćemo tako ponovno uzeti stari zalet..."

U kompaniji "Greenfield Industries"-a Kejti Brus je jednostavno sretna što je zadržala radno mjesto. Njene su molitve uslišene. "Sve dok mi svi imamo posao i možemo da prehranimo porodice, nije važno kome firma pripada", priznaje ona i otkriva: "Ne volim da letim avionom. Baš je lijepo da je na ovaj način Kina došla kod nas."