Traže da Tuzi budu opština da bi glasali za promjene Ustava

Siništaj je kazao da će albanske partije poštovati dogovor većine, i ocijenio da je Vlada počela trgovinu, "što je potpuno pogrešan prilaz i sada se to iskomplikovalo"

61 pregleda0 komentar(a)
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva Vijesti
05.05.2012. 13:46h

Garantovani mandati albanskoj manjini, status opštine za Tuzi i upotreba nacionalnih simbola u skladu sa Ustavom, uslov su da poslanici Kluba albanskih stranaka glasaju za promjene najvišeg pravnog akta, kazao je poslanik Vaselj Siništaj. On je kazao da Klub albanskih stranaka neće odustati od zahtjeva da Tuzi dobiju status opštine, navodeći da mandati albanskoj manjini moraju biti zagarantovani, "jer se Ustav krši kroz Izborni zakon".

"Naša je procjena da je to ispod očekivanog minimuma, jer kad Vlada nešto nudi onda to treba da bude u skladu sa Ustavom. Dogovor je bio da nas ne pozivaju na razgovore dok mi ne procijenimo da je to potrebno, međutim po našem mišljenju takav sporazum nije ozbiljan dokument"
Siništaj je dodao da se Albancima mora obezbijediti i slobodna upotreba nacionalnih simbola u skladu sa najvišim pravnim aktom. "Te tri stvari treba riješiti, prije glasanja za ustavne amandmana. Vrlo je teško ulaziti u sporazume koji se poslije ne poštuju, jer smo imali i dogovor prije donošenja Ustava koji nije ispoštovan", rekao je on agenciji MINA. Siništaj je naveo da klub albanskih partija nije dovoljan za dvotrećinsku većinu koja je neophodna za promjenu Ustava u parlamentu. "Vlada nas ne mora zvati na konsultacije ako procijeni da nijesmo potrebni za glasanje, a ako su spremni za nastavak pregovora tu smo potpuno otvoreni", precizirao je on. Siništaj je pojasnio da je Vlada, prilikom prvih pregovora za promjenu Ustava, ponudila albanskim partijama sporazum o saradnji. "Naša je procjena da je to ispod očekivanog minimuma, jer kad Vlada nešto nudi onda to treba da bude u skladu sa Ustavom. Dogovor je bio da nas ne pozivaju na razgovore dok mi ne procijenimo da je to potrebno, međutim po našem mišljenju takav sporazum nije ozbiljan dokument", dodao je on. Siništaj je kazao da će albanske partije poštovati dogovor većine, i ocijenio da je Vlada počela trgovinu, "što je potpuno pogrešan prilaz i sada se to iskomplikovalo". On je rekao da albanske partije ne traže pet ili šest zagarantovanih mandata, "ali aktuelno zakonsko rješenje nije dobro i može nas voditi samo u bojkot izbora". "Ako je nekome stalo da nešto mijenja oko narodne zastave poštovaćemo ono što bude dogovor, ali tražimo da se naše nacionalno obilježje slobodno upotrebljava, onako kako je propisano Ustavom", naveo je Siništaj. Prema njegovim riječima, oko srazmjerne zastupljenosti manjina u dražavnoj upravi može se razgovarati kasnije, kada se riješe ključni zahtjevi.