Za Boretu i Bigovića listinzi ne važe, za Mandića su dokaz

Prema optužnicama, način na koji je pripremano ubistvo Slavoljuba Šćekića, veoma je sličan pripremanju ubistva Duška Jovanovića

127 pregleda0 komentar(a)
05.05.2012. 08:09h

Telefonski listinzi i telefonske komunikacije između optuženih, sastavni su dio spisa predmeta optuženima za ubistvo policijskog funkcionera MUP-a Crne Gore Slavoljuba Šćekića, pokušaj reketiranja suvlasnika hotela “Splendid” Žarka Radulovića i podmetanje eksplozivnih naprava na hotel u izgradnji “Splendid”.

Telefonske listinge i vlasnike telefonskih kartica osporavaju advokati odbrane, a na nedavno održanom glavnom pretresu pred specijalnim vjećem sudije Biljane Uskoković u Višem sudu u Podgorici, advokat Dragoslav Ognjanović je predložio da se pred novim sudskim vijećem sasluša vještak telekomunikacija Predrag Boljević. Prema stavu odbrane, broj 067/491-287 nikada nije pripadao Saši Boreti, za koji tužilac tvrdi da jeste.

Osim toga, prisustvo vještaka je neophodno da bi se izjasnio o baznim stanicama koji su registrovali te telefonske pozive.

Listinzi bez razgovora su pretpostavka

Prema odluci Apelacionog suda, okrivljeni Saša Boreta, Ljubo Bigović, Alan Kožar, Ljubo Vujadinović, Milan-Čila Šćekić, Vuk Vulević, Goran Živković, Dušanka Vujović, Radoslav Vulević i Danica Vuković pravosnažno su oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo zločinačko udruživanje na organizovan način.

Najinteresantniji dio obrazloženja oslobađajućeg dijela presude odnosi se na onaj koji tretira telefonske listinge.

Automobil ubijenog Duška Jovanovića

“Kako to pravilno zaključuje prvostepeni Viši sud u Podgorici, radnje koje su preduzimali Boreta i Bigović, nijesu dovoljne za donošenje sigurnog zaključka da su svi optuženi od kraja 2004. pa do kraja avgusta 2005. organizovali grupu radi vršenja teških krivičnih djela prinude i iznude od poslovnih lica, koji obavljaju privrednu djelatnost na prostoru Crne Gore, a prilikom čijeg vršenja je proizašao novi cilj vršenja teških krivičnih djela i to teškog ubistva na štetu pripadnika MUP-a Crne Gore Slavoljuba Šćekića te kako bi prekinuli policijsku istragu usmjerenu u njihovom pravcu zbog vršenja krivičnih djela prinude i iznude, upućivali prijetnje drugim pripadnicima MUP-a i izazivali opasnost po njihov život.

Brojne telefonske komunikacije između optuženih Borete i Bigovića, kao organizatora i ostalih optuženih, kao i međusobno korišćenje telefonskih brojeva i aparata, bez sadržine tih komunikacija, samo predstavljaju pretpostavku da su one uspostavljene radi dogovaranja i sprovođenja plana zločinačkog udruženja”, navodi se u presudi Apelacionog suda koja je 24. januara 2012. dostavljena Višem sudu.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija