Studentska unija: Primjena bolonje je katastrofalna

Pomoćnik ministra prosvjete Mubera Kurpejović rekla je ranije danas da nije saglasna sa ocjenama da se Bolonjski sistem bolje primjenjuje na privatnim univerzitetima

91 pregleda0 komentar(a)
studentska unija, Foto: Arhiva "Vijesti"
02.05.2012. 17:53h

Izvještaj o napretku Bolonjskog procesa u Crnoj Gori ne odnosi se na sprovođenje tog programa u sistemu studiranja i zato visokoškolcima ne znači puno, saopšteno je iz Studentske unije. Crna Gora je prošle sedmice, na Ministarskoj konferenciji o visokom obrazovanju u Bukureštu, prema Izvještaju o napretku primjene Bolonjskog procesa od mogućih 45 bodova dobila 35, što je bolja ocjena u odnosu na prethodne.

studenti i profesori prave svoju Bolonju na državnom univerzitetu, i tako se umjesto Bolonjskog sistema primjenjuje haotični sistem autoriteta, veza, korupcije i slično"
Pomoćnik ministra prosvjete Mubera Kurpejović rekla je ranije danas da nije saglasna sa ocjenama da se Bolonjski sistem bolje primjenjuje na privatnim univerzitetima, jer je cilj da kvalitet implementacije bude na nivou čitavog sistema visokog obrazovanja jedinstven i da se na kraju u svim ustanovama isto primjenjuje. Iz Studentske unije su poručili da je svakom studentu Univerziteta Crne Gore (UCG) jasno da je primjena Bolonje u toj instituciji katastrofalna. "Svakim danom se studenti državnog univerziteta suočavaju sa raznim problemima nepravilne primjene Bolonje. Studentima su svjedoci profesori", kaže se u reagovanju dostavljenom agenciji MINA. Prema njihovim riječima, izvještaj se odnosi na primjenu usvojenog zakonodavstva iz oblasti Bolonje, a ne na sprovođenje tog procesa u sistemu studiranja, što je potvrdio i rektor Predrag Miranović. U Studentskoj uniji smatraju da sistem Bolonje ne bi bio loš kad bi se pravilno primjenio, kao što se to radi na privatnim univerzitetima u Crnoj Gori. "Zato je i Studentska unija tražila da se donese jedistveni dokument na državnom nivou o jedinstvenoj primjeni Bolonje na sva tri univerziteta u Crnoj Gori. I da se svaki profesor i student upozna sa istim, a samim tim i počne sprovoditi", navodi se u reagovanju.

I profesori slabo upoznati Iz Unije su kazali da je činjenica da studenti, ali i profesori, nisu u poptunosti upoznati sa Bolonjskim procesom. "Te studenti i profesori prave svoju Bolonju na državnom univerzitetu, i tako se umjesto Bolonjskog sistema primjenjuje haotični sistem autoriteta, veza, korupcije i slično", ocijenili su oni. Kako su podsjetili iz Unije, Bolonjski sistem u praksi znači red i disciplinu, a toga nema na UCG, budući da 200 studenata boravi u jednom amfiteatru za vrijeme predavanja, umjesto njih 30 do 40. "Prekobrojan upis studenata na državnom univerzitetu, metodi ocjenjivanja izuzetno loši - rijetko se pimjenjuje bolonjska metoda 50 odsto seminarski radovi, vježbe i kolokvijumi, a 50 odsto usmeni ispit - nepostojanje kordinacije između službi na fakultetima i studenata, slaba tehnička opremljenost fakulteta, nedolazak profesora na zakazana predavanja i ispite, samo su neki od osnovnih problema studenata državnog univerziteta", smatraju oni.

Oni su upitali i šta je sa novim Studentskim domom, jer je postavljen temeljac, a nije nastavljena gradnja
Iz Studentske unije su naveli da se prema izjavi Miranovića može zaključiti da on polako shvata koji su problemi studenata, bar što se tiče primjene Bolonje. "Drago nam je zbog toga i nadamo se da će se uskoro krenuti u rješavanje tih problema", dodali su iz te organizacije. Miranović je ranije danas kazao da se visokoškolci prije svega žale na primjenu pravila studiranja na državnom univerzitetu, jer pravilnik koji je formiran na UCG jednako važi i za studijske programe sa malim brojem studenata, ali i za programe sa mnogo upisanih. Studentska unija apelovala je na predstavnike Ministarstva prosvjete i sporta da dođu na predavanja ili ispite studenata UCG „čisto kao posmatrači“. "Ali ne da vam namjeste ona dobra predavanja ili "'našminkaju" kao što se to radilo sa uslovima u studentskom domu. Nego bez najave to uradite, a možemo vam i mi pomoći, rado ćemo vas usmjeriti. Ali ne zaboravite da ima i svjesnih, zdravih studentata koji neće sa vama piti šampanjac dok se ne dese korjenite promjene", kaže se u reagovanju. Na taj način, smatraju u Uniji, čelnici Ministarstva bi mogli da se uvjere kakvog su kvaliteta predavanja i način ispitivanja, pojavljuju li se profesori, ali i da se "preznojavaju zajedno sa 200 studenata tokom predavanja". Oni su upitali i šta je sa novim Studentskim domom, jer je postavljen temeljac, a nije nastavljena gradnja.