Savjet danas o smjeni Radonjića

Povod je izvještaj EK koja je prenijela sumnje u vezi sa menadžmentom ASK i političkom elitom

3 komentar(a)
Sreten Radonjić (novine), Foto: Zoran Đurić
25.05.2018. 05:18h

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) danas će vijećati o predlogu koleginice Vanje Ćalović-Marković da se pokrene postupak razrješenja direktora te ustanove Sretena Radonjića.

Članica Savjeta i direktorica Mrže za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je takav predlog nakon izvještaja Evropske komisije (EK) u kojem se najoštrije kritikuje Agencija.

“EK je snažno kritikovala nedostatak rezultata u ključnim oblastima djelovanja Agencije, a upravo je direktor, shodno Zakonu, odgovoran za njen rad, koji je ocijenjen kao politizovan, nestručan i selektivan”, objavio je MANS.

U Izvještaju o napretku ​EK je ranije konstatovala da javnost ASK ne prihvata kao nezavisnu i proaktivnu zbog veza njenog menadžmenta i političke elite, te da još postoje optužbe za političku instrumentalizaciju.

Kao i prethodno eksperti EK, u političkom dokumentu se sugerišu detaljne provjere javnih funkcionera “u potrazi za nedopuštenim bogaćenjem, promjenama i transferima imovine i utvrđivanjem porijekla imovine”.

Ćalović-Markovićeva je ranije kazala da je kredibilitet Agencije uništen zbog činjenice da je Radonjić u rođačkim vezama sa premijerom, ali i zbog očigledne pristrasnosti u radu. Razrješenje dijela članova Savjeta RTCG, koje je pokrenula ASK, sporno je i EK koja je to ocijenila političkim miješanjem.

Savjet trenutno ima četiri člana, a pored Ćalovićeve, to su Goranka Vučinić (koja je inače sekretarka skupštinskog Administrativnog obora), Bojan Obrenović i Ristan Stijepović. Peti član Savjeta umjesto Radula Žurića koji je prešao u DRI, nije izabran jer se na prethodni konkurs javila državna revizorka, čija je prijava odbačena.

Ćalovićeva obično nema podršku kolega za većinu zahtjeva, koji se tumače kao radikalni.

Nakon rasprave o odgovornosti Radonjića, Savjet će se iza zatvorenih vrata baviti njegovom imovinom.