Godišnjica smrti Bin Ladena

redsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama 2. maja 2011. godine je objavio da su Bin Ladena likvidirali američki specijalci

0 komentar(a)
02.05.2012. 10:31h

Najtraženiji terorista na svijetu i vođa Al Kaide, Osama Bin Laden, ubijen je prije tačno godinu u Pakistanu. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barak Obama 2. maja 2011. godine je objavio da su Bin Ladena likvidirali američki specijalci, mornaričke foke, a cijelu akciju uživo je iz Bijele kuće pratio vrh američke administracije, sa Obamom na čelu. Dok je na Zapadu predstavljan kao personifikacija zla, Osami bin Ladenu su se divili i prema njemu gajili duboko poštovanje pojedini muslimanski sledbenici, koji su podržavali njegovu viziji neprekidnog džihada protiv SAD i arapskih vlada koje je video kao nevjerničke, podsjeća B92. On je bio inspirator terorističkih napada 11. septembra 2001, kada je u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji ubijeno oko tri hiljade ljudi, a američka administracija krenula u rat protiv terorizma.

Bin Ladenovo skrovište u Pakistanu Akcije najpoznatijeg teroriste na svijetu direktno ili indirektno su pokrenule ratove u Avganistanu i Iraku, kao i sukobe sa ekstremnim islamističkim sledbenicima na svim kontinentima, izuzev Antarktika. Njegovu Al Kaidu smatraju odgovornom i za bombaške napade na dvije ambasade SAD u Africi 1998. godine, u kojima je poginula 231 osoba.