Pirati predlažu alternativu za ACTA, CISPA, SIPA i PIPA

Glavne tačke predloga reforme autorskih prava Piratske stranke su legalno dijeljenje podataka, kraće vrijeme komercijalnog monopola na autorsko pravo...

0 komentar(a)
ACTA, Foto: Shutterstock.com
29.04.2012. 09:33h

Međunarodna piratska stranka predstavila je Evropskom parlamentu alternativu zakonima kao što su ACTA, SOPA, CISPA i PIPA.

Oni su, umjesto kritike, Evropskom parlamentu uputili i konstruktivne predloge koje su objavili u brošuri "The Case For Copyright Reform", piše Dnevnik.hr.

Glavne tačke predloga reforme autorskih prava Piratske stranke su legalno dijeljenje podataka, kraće vrijeme komercijalnog monopola na autorsko pravo i ukidanje sistema digitalnih restrikcija.

U Piratskoj partiji smatraju da je to konstruktivna alternativa kontroverznom sporazumu ACTA, kao i kriminlaizaciji cijele populacije mladih.

Portal podsjeća da su zastupnici Predstavničkog doma u američkom Kongresu izglasali kontroverzni zakon CISPA.

Poslije SOPA, PIPA i ACTA, stiže još kontroverzniji zakon: CISPA >>>

CISPA je po mnogočemu kontroverzna, a najveći broj kritičara smatra da će se taj zakon iskoristiti za špijuniranje internet korisnika i dijeljenje njihovih osobnih informacija između privatnih kompanija i vladinih civilnih i vojnih agencija.

Internet provajderi i kompanije će morati da vladinim agencijama dostavljaju i sve tražene podatke o korisnicima čim ove to zatraže. Naravno, sve pod egidom borbe protiv sajber terorizma.