SNP tužio Vladu zbog Vuksanovića

U tužbi se navodi da je Rješenje nezakonito, jer je Zakonom o policiji propisano da starješinu Policije imenuje i razrešava Vlada, na predlog ministra unutrašnjih poslova

0 komentar(a)
Božidar Vuksanović, Foto: Boris Pejović
28.04.2012. 11:55h

Poslanici Socijalističke narodne partije podnijeli su Upravnom sudu tužbu protiv Vlade, zbog nezakonitog određivanja Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Vasilije Lalošević, Predrag Bulatović i Velizar Kaluđerović podnijeli su tužbu zbog, kako su naveli, pogrešne primjene materijalnog prava prilikom određivanja v. d. šefa policije. Upravni sud je 3. aprila poništio Rješenje Vlade o imenovanju Vuksanovića za v. d. direktora policije, a Vlada je, na sjednici 9. aprila donijela Rješenje o određivanju Vuksanovića za v. d. direktora Uprave policije.

"Uprava policije nije osnovana kao organ uprave u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, pa samim tim, u konkretnom slučaju, nije postojao pravni osnov za donošenje osporenog rješenja na osnovu člana 64 Uredbe"
U tužbi se navodi da je Rješenje nezakonito, jer je Zakonom o policiji propisano da starješinu Policije imenuje i razrešava Vlada, na predlog ministra unutrašnjih poslova. Pojašnjava se da Vlada predlog za imenovanje starješine policije dostavlja Skupštini radi davanja mišljenja i da Skupština, nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, daje mišljenje o predloženom kandidatu. Dodaje se da Vlada Rješenje temelji na odredbama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom je propisano da, u slučaju prestanka mandata starješini organa uprave ili rukovodećem licu, Vlada može odrediti v. d. do njihovog imenovanja. "Međutim, osporeno rješenje doneseno je, a da nije ispoštovan postupak propisan odredbama člana 5 Zakona o policiji. Naime, Predlog za određivanje v. d. direktora Policije nije dostavljen Skupštini radi davanja mišljenja o predloženom kandidatu", kaže se u tužbi. Vlada je, dodaje se, dužna sprovesti postupak propisan tom zakonskom odredbom, bez obzira na okolnost da je osporenom Odlukom određen v. d. direktora policije. Iz SNP-a navode da Vlada, primjenom odredbi Uredbe, može odrediti vršioca dužnosti starješine organa uprave, samo za organe uprave osnovane u skaldu sa tom Uredbom. "Uprava policije nije osnovana kao organ uprave u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, pa samim tim, u konkretnom slučaju, nije postojao pravni osnov za donošenje osporenog rješenja na osnovu člana 64 Uredbe", navodi se u tužbi. Iz SNP-a su podsjetili da Skupština u martu nije usvojila Predlog zakona o unutrašnjim poslovima, tako da je na snazi Zakon o policiji, čijim odredbama je Uprava policije osnovana i organizovana kao organ uprave u sastavu MUP-a.