Separatisti izvršili više napada od Al Kaide

Al Kaida nije uspjela da izvede ni jednu terorističku akciju na tlu Evrope tokom prošle godine

0 komentar(a)
28.04.2012. 10:37h

Najviše terorističkih napada na području Evrope u prošloj godini izvršili su separatisti, dok je terorizam iz vjerskih pobuda u opadanju, navedeno je u najnovijem izvještaju evropske policijske agencije Europol. "Države članice Evropske unije tokom prošle godine nijesu prijavile nijedan teroristički napad u ime vjerskih ciljeva", kaže se u izvještaju Europola, ali se konstatuje da je separatistički terorizam u porastu.

U izvještaju se navodi da male grupe i "usamljeni vukovi"poput Brejvika ili Mevlida Jašarevića, koji je pucao na američku ambasadu u Sarajevu, predstavljaju veći problem od "tradicionalnih" terorističkih organizacija poput Al Kaide, jer ih je mnogo teže otkriti i preduprijediti.
Tu se, prije svega, misli na baskijske separatiste u Španiji i Francuskoj, odmetnute frakcije Irske republikanske armije u Sjevernoj Irskoj, kao i na kurdske i tamilske separatiste koji djeluju u Evropi, prenosi Tanjug. Poslije separatista, najopasniji su teroristi iz redova desnih i lijevih ekstremista, ističe se u izvještaju i ukazuje na slučajeve Andersa Brejvika u Norveškoj i neonacističke grupe koja je ubijala Turke u Njemačkoj. S druge strane, Al Kaida nije uspjela da izvede ni jednu terorističku akciju na tlu Evrope tokom prošle godine, mada su male grupe inspirisane Al Kaidom pohapšene u nekoliko zemalja u fazi planiranja napada. U izvještaju se navodi da male grupe i "usamljeni vukovi"poput Brejvika ili Mevlida Jašarevića, koji je pucao na američku ambasadu u Sarajevu, predstavljaju veći problem od "tradicionalnih" terorističkih organizacija poput Al Kaide, jer ih je mnogo teže otkriti i preduprijediti. Kada je riječ o napadu na američke vojnike na frankfurtskom aerodromu koje je prošle godine izveo jedan kosovski Albanac, izvještaj konstatuje da njemačko pravosuđe to nije okarakterisalo kao terorizam iz vjerskih pobuda, "mada postoje okolnosti koje ukazuju na to". Izvještaj Europola o situaciji i trendovima terorizma objavljuje se jednom godišnje