Odgovornost mi nalaže da kažem - zbogom Barselono!

Zna se i novi trener Katalonaca - u pitanju je Tito Viljanova, doskorašnji pomoćnik Pepa Gvardiole

0 komentar(a)
Gvardiola, Foto: Beta/AP
27.04.2012. 12:34h

Četiri godine je vodio Barselonu, osvojio 13 trofeja, formirao jedan od najboljih timova u istoriji fudbala. Jutros na treningu kazao je igračima:

"Momci, gotovo je, odlazim iz kluba".

Nekoliko sati kasnije Pep Gvardiola je na konferenciji za novinare potvrdio da napušta Barselonu.

"Vrijeme je da odem, moja odgovornost mi nalaže tako".

Zna se i novi trener - nije ni Bjelsa, ni Blan, ni Luis Enrike, ni Viljaš-Boaš, ni Valverde, već - Tito Viljanova, dosadašnji Gvardiolin pomoćnik.

"Biće to Viljanova, pomagao je Gvardioli i najbolje poznaje tim", kazao je Sandro Rosel, predsjednik Barse.

Viljanova ima 42 godine, a u klubu sa Nou Kampa je od sezone 2007/2008. Zajedno sa Gvardiolom radio je prvo u "B" timu, prije odlaska u prvu ekipu.

"Izabrali smo Tita, jer on predstavlja pravu ideju i sliku ovog kluba. On je sjajna ličnost i veoma je posvećen onome što radi", rekao je novinarima sportski direktor Barselone Andoni Zubizareta.

Tokom igračke karijere Viljanova je bio član drugog tima Barselone, Badahoza, Figueresa, Selte, Ljeide, Elčea i Gramaneta.

Posljednja utakmica na kojoj će Gvardiola voditi ekipu, biće finale Kupa kralja koje će Barselona 25. maja igrati protiv Atletik Bilbaa. Prije toga ostale su mu još četiri utakmice u prvenstvu.

Kao trener i kao igrač, Gvardiola je u Barseloni proveo skoro 30 godina.

"Izvinjavam se na ovoj zbrci posljednjih dana. Ja sam uvijek želio kratkoročan ugovor, jer su zahtjevi u Barseloni veliki. Nismo uspjeli ove sezone u dva najznačajnija takmičenja i bilo je vrijeme da objavim rastanak. Kada ste četiri godine trener jednog kluba, dosadite svima... Novi trener daće nešto što ja više ne mogu", objavio je Gvardiola.

Najtiražniji španski sportski listovi Marka i As prenijeli su jutros da je Gvardiola svoju odluku prvo saopštio igračima i predsjedniku kluba Sandru Roselu.

"U prethodnom periodu svaki dan sam bio suočen sa velikim zahtjevima i pritiskom. Potrošio sam mnogo energije, moram da odmorim", rekao je Gvardiola.

Da li su po njegovu odluku “kobni” bili porazi od Reala u prvenstvu, kojim je odlučena šampionska trka, i eliminacija od Čelzija u polufinalu Lige šampiona, nije poznato. Tek, Gvardiola smatra da je završen jedan ciklus i da je vrijeme za nove izazove…

Tokom četiri godine na “Kamp nou”, Gvardiola je osvojio 13 od 16 mogućih titula - dvije Lige šampiona, tri titule prvaka Primere, dva svjetska klupska prvenstva, Kup Kralja, tri španska i dva evropska Superkupa.