Nova vrsta goriva na "Jugopetrolovim" pumpama - aviodizel

“Aviodizel je tretirani eurodizel koji prolazi kroz dvije faze čišćenja, u okviru kojih filter mehanički odstranjuje i najmanje mikročestice iz goriva”, rekao je Radović

139 pregleda0 komentar(a)
Vuk Radović, Foto: Saša Marković
27.04.2012. 07:37h

Jugopetrol AD Kotor predstavio je u četvrtak novu vrstu dizel goriva, koje će ubuduće moći da se nađe na pumpama ove kompanije.

Riječ je o derivatu koje u Jugopetrolu opisuju kao “kristalno čist eurodizel”, a koji će na pumpama biti označen nazivom aviodizel.

Na prezentaciji održanoj u avionu na aerodromu Golubovci, zvaničnici kompanije su novinarima objasnili da je novo gorivo zapravo isti eurodizel koji se i do sada mogao sipati na njihovim pumpama, samo što se za njegovo dodatno prečišćavanje sada koriste specijalni filteri koji se upotrebljavaju i za avionsko gorivo.

“Aviodizel je tretirani eurodizel koji prolazi kroz dvije faze čišćenja, u okviru kojih filter mehanički odstranjuje i najmanje mikročestice iz goriva”, rekao je na prezentaciji Vuk Radović, komercijalni direktor kompanije Jugopetrol.

Gorivo se prečišćava uz pomoć filtera koje proizvodi američka firma Velcon, renomirana kompanija za proizvodnju aviofiltera.