Druga dionica autoputa će koštati 273 miliona, dio će finansirati i EU

Za projekat su u junu 2017. godine, nakon pregovora Vlade, Ministarstva saobraćaja i pomorstva sa Evropskom komisijom, odobrena sredstva za pripremu Idejnog projekta i pratećeg Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo

471 pregleda9 komentar(a)
NACIONALNa INVESTICIONa KOMISIJa, Foto: Vlada Crne Gore
21.11.2018. 18:39h

Nacionalna investiciona komisija, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, na osmoj sjednici održanoj danas dala je saglasnost da se druga dionica autoputa Bar - Boljare dijelom finansira sredstvima Evropske unije.

"Dionica Mateševo – Andrijevica autoputa Bar – Boljare, čija bi izgradnja trebalo da počne odmah po okončanji gradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, trebalo bi, prema procjeni da košta u izradi 273 miliona eura, pri čemu je predloženi iznos zahtjeva za sredstvima Evropske unije 54,6 miliona u skladu sa metodologijom ZIO da maksimalni dodijeljeni iznos može činiti 20 odsto cijene. Predmet aplikacije je priprema tenderske dokumentacije i izvođenje radova, a vodeća finansijska institucija u ovom projektu je Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj", saopšteno je iz Vlade.

Ova dionica duga je 23 kilometra.

Za projekat su u junu 2017. godine, nakon pregovora Vlade, Ministarstva saobraćaja i pomorstva sa Evropskom komisijom, odobrena sredstva za pripremu Idejnog projekta i pratećeg Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo.