Od dijaspore 348 miliona u 2017.

Prema podacima Centralne banke, crnogorski državljani iz inostranstva poslali milionske iznose

1 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
22.05.2018. 18:04h

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici poslali su u domovinu prošle godine oko 348 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su “Vijestima” kazali da je ukupan priliv doznaka iz inostranstva za 2017. godinu 421,2 miliona, od čega je odliv 73,2 miliona eura. Od ukupnog priliva, oko 259,1 milion eura odnosi na kompenzacije zaposlenih (odliv 25,3 miliona), odnosno rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu.

Na lične transfere odnosilo se ukupno 125 miliona eura (odliv 37,8 miliona), a na ostale transfere, koji obuhvataju penzije, invalidnine i druga socijalna primanja, oko 37,1 milion od čega je odliv 10,2 miliona.

Iz CBCG je objašnjeno da su, u skladu sa novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju CBCG primjenjuje od 2014. godine, lični transferi kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korišćenog koncepta radničkih doznaka. Osim radničnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ranije je kazao da crnogorska dijaspora, prema procjenama, godišnje pošalje građanima u Crnoj Gori oko 500 miliona eura, dok su zvanični podaci nešto niži. On je kazao da se tu radi samo o novcu koji pristiže bankarskim transakcijama, a da se procjenjuje da bar još toliko novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije.