U utorak treća aukcija državnih zapisa

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati u utorak do 12 sati

0 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
23.04.2012. 14:22h

Aukcija državnih zapisa vrijednih 2,59 miliona eura, treća ovogodišnja, biće održana sjutra. Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati u utorak do 12 sati. "Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju, koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije", kazali su iz Centralne banke, koja vodi aukciju u ime Vlade. Rok dospijeća zapisa, koji će biti emitovani u srijedu, je 182 dana, odnosno 24. oktobar ove godine.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati u utorak do 12 sati
Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi vrijedni 5,2 miliona eura, a ukupan iznos emisije bio je sedam miliona eura. Na drugoj su prodati zapisi vrijedni 39,5 miliona, a ukupan iznos emisije bio je 44 miliona eura.

Sedam aukcija u 2011. U prošloj godini je održano sedam aukcija na kojima su prodati svi ponuđeni državni zapisi. Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti koje Centralna banka prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta. Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.