Labudović: Predlog SDP-a zovu “anti-Mugi” zakon

Poslanik DPS-a Željko Aprcović smatra da je trebalo sačekati javnu raspravu o Predlogu

0 komentar(a)
Odbor za ustavna pitanja, Foto: Savo Prelević
23.04.2012. 13:52h

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocijenio je da je Predlog o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, koji su predložili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), u skladu sa Ustavom. Predlog su podržali poslanici SDP-a, Nove srpske demokratije (NOVA) i Socijalističke narodne partije (SNP), njih šest, dok su pet poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Demokratska unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative bili uzdržani. SDP predlaže da se na internet prezentacijama opština objavljuju svi ugovori koji se zaključuju sa pravnim licima. Hidajeta Bajramspahić iz SDP-a kazala je da Predog povećava transparentnost u radu lokalnih samouprava i doprinosi boljoj borbi protiv korupcije, dodajući da se ne radi o izmjenama, već o dopuni Zakona. Poslanik DPS-a Željko Aprcović smatra da je trebalo sačekati javnu raspravu o Predlogu, kao i mišljenje zajednice opština i nevladinih organizacija o tom aktu. Bajramspahić je kazala da je predsjednik zajednice opština Rajko Golubović preko izjave u medijima podržao inicijativu.

Vuletić: Nije bila preša Milorad Vuletić iz DPS-a naveo je da odredbe o transparentosti postoje u aktuelnom zakonu. “Koja je preša pa se ovo mora ovako hitno rješavati, ovdje je jasno da se radi o dnevno-političkim odnosima, svi znamo na šta se misli, da ne otvaramo sad tu priču”, kazao je Vuletić.

Emilo Labudović iz NOVE kazao je da se Predlog SDP-a u javnosti već naziva “anti-Mugi” zakon

Barjamspahić je rekla da, prema istraživanjima, 50 odsto lokalnih samouprava ne radi transparentno, navodeći da je to konkretan razlog za donošenje zakona. Emilo Labudović iz NOVE kazao je da se Predlog SDP-a u javnosti već naziva “anti-Mugi” zakon. “Dok je SDP bio na vlsti u Podgorici, nije vam smetalo što ugovori nijesu objavljivani, do skoro ništa, dok voda nije došla do poda”, dodao je Labudović. Neven Gošović iz SNP-a kazao je da se prije donošenja Zakona mora dobiti mišljenje zajednice opština, “jer tako nalaže Zakon o lokalnoj samoupravi”.

Centar za demokratsku tranziciju je ocijenio da predlog SDP-a samo djelimično tretira transparentnost opština.