Ćalović uoči protesta: Ne plašimo se, vrijeme je da odete!

Pozvani svi građani da se pridruže protestima u Ulcinju i Bijelom Polju

56 pregleda0 komentar(a)
21.04.2012. 18:54h

U Ulcinju će u nedjelju 22. aprila u podne biti održan protestni skup građana.

Iz organizacionog odbora su pozvali građane Ulcinja da se pridruže protestu "radnika i onih koji su zbog loših privatizacija ostali na ulici, koji jedvna preživljavaju jer su ih zaboravili Vlada i država".

Ulcinjski protesti će biti održani na Pristanu, na Maloj plaži u organizaciji radnika i NVO, dok će bjelopoljski radnici organizovati protest na glavnom gradskom trgu

Organizacioni odbor protesta ranije je naveo da je ulcinjska privreda je nekada brojala preko 4.800 radnika, zapošljenih većinom u turizmu, te da Ulcinj danas ima manje hotela koji rade nego što je imao 1990. što dovoljno govori o tome koliko se država brinula o Ulcinju i njenim radnicima.

"Dođite da to zajedno mijenjamo sadašnjost i pišemo budućnost jer će Ulcinj postati umrli grad, kao što su to postali njegovi hoteli" kaže se u saopštenju koje je u ime odbora potpisa Asllan Zeneli.

"Mi smo 1990. imali 1,8 miliona noćenja u hotelima a lani je taj million nestao. Gdje će nam doći turisti kad smo zaboravljeni, kad put od Bara do Ulcinja kao da vodi u neki drugi svijet" naglašava se u saopštenju.

Ćalović: Dosta je

Izvršna direktora MANS-a Vanja Ćalović rekla je da ta NVO podržava proteste koji su zakazani u Ulcinju i Bijelom Polju i očekuje da to budu mirni, građanski protesti, bez nacionalnih i političkih simbola i podjela, na kojima će građani poručiti da je vrijeme za čiste račune i odgovornu vlast, da je vrijeme da ova Vlada podnese ostavku.

"Dođite na Pristan u podne da kažemo dosta je bilo!" poručili su organizatori
"Pozivamo građane da se ne plaše jer je nas više, i ne mogu sve otpustiti, oduzeti mizernu socijalnu pomoć ili zastrašiti. To pokazuju i dva protesta u Podgorici kojima su prisustvovali brojni državni službenici koji nisu imali bilo kakvih posljedica, jer jednostavno preveliki broj činovnika državne administracije nije zadovoljan sadašnjim standardom i smatra da treba pružiti otpor" kazala je Ćalović.

"Nedavna pobjeda građana Ulcinja u Valdanosu pokazuje da zajedno možemo da se izborimo za svoja prava, i činjenica da smo obezbijedili da Solana više nije građevinsko zemljište na kome bi Veselin Barović zarađivao milione, potvrđuje da kada se građani udruže nedodirljivi pojedinci više nemaju moć da kroje našu sudbinu" naglasila je direktorka MANS-a.

TV Vijesti, Boban Obradović

"Pozivamo građane da dođu na proteste u Ulcinju i Bijelom Polju, ali i proteste koji će sledeće nedelje biti organizovani u drugim gradovima, kao i da učestvuju u sjutrašnjim javnim akcijama koje u deset drugih gradova organizuju aktivisti NVO, radnici i studenti, i poruče ne plašimo se, dosta je, Vrijeme je da idete!" zaključila je Vanja Ćalović.

Hoteli postali ruine

"Naši hoteli "Galeb", "Otrant", "Lido" su postali ruine. "Lido" je sada "hotel promaja" jer su mu skinuli prozore, vrata. Novi vlasnik iz Budve nas ucijenjuje tražeći da se riješi pitanje Port Milene, kao da sve to nije bilo poznato kada je kupio hotel i obećavao kule i gradove" navodi se u saopštenju organizacionog odbora.

TV Teuta, Suzana Ganić

U saopštenju kažu da je Solana, nekadašnji simbol Ulcinja sada još jedna sramota tog grada, umjesto da se njen potencijal iskoristi "zjapi prazna i čeka nekoga iz Vlade da je se sjeti".

Ulcinjani pitaju zašto se ne raskine ugovor sa Veselinom Barovićem i u Solanu ne dovede neko ko želi profit, napomnjući da ove godine možda neće ni biti berbe soli jer za to nema nema novca.

Ministri nude 50 eura za kafu

U saopštenju se tvrdi da ne žele više da im u Ulcinj šalju ministre koji radnicima nude po 50 eura i omalovažavaju ih kao da su socijalni slučajevi, a ne radnici sa po 30 godina radnog staža.

"Dođite na Pristan u podne da kažemo dosta je bilo!" poručili su organizatori.

Protestno okupljanje 22. aprila biće održano i u Bijelom Polju.

Akcije u više od pola crnogorskih opština

Iz MANS-a su naveli da je organizaciju i podršku javnim akcijama pružilo skoro 40 nevladinih organizacija
Iz MANS-a su saopštili da će sjutrašnjim protestima i javnim akcijama u više od pola crnogorskih opština građani, radnici, studenti i nevladine organizacije će poručiti Vladi Crne Gore da treba da snosi odgovornost i podnese ostavku.

"Ulcinjski protesti će biti održani na Pristanu, na Maloj plaži u organizaciji radnika i NVO, dok će bjelopoljski radnici organizovati protest na glavnom gradskom trgu" kaže se u saopštenju MANS-a.

"NVO, studenti i radnici će sjutra organizovati javne akcije na glavnim ulicama i gradskim trgovima Berana, Pljevalja, Žabljaka, Nikšića, Bara, Cetinja i Danilovgrada, kao i ispred ulaza u stari grad Kotor, na početku šetališta, preko puta Hotela Igalo u Herceg Novom i na pet lokacija u Podgorici (Trg, spomenik Svetom Petru Cetinjskom kod Univerziteta, moskovski - pješački most, mala pijaca i Gintaš. U slučaju kiše lokacije na pješačkom mostu i kod male pijace će biti zamijenjene alternativnim.)" navodi se u saopštenju.

Podrška velikog broja NVO-a

Iz MANS-a su naveli da je organizaciju i podršku javnim akcijama pružilo skoro 40 nevladinih organizacija, između ostalih Anima iz Kotora, Ozon i Nora iz Nikšića, Kuća ljudskihprava iz Herceg Novog, Koalicija pet nevladinih organizacija Mogul iz Ulcinja i Mreža 25 nevladinih organizacija sjevera, kao i organizacije iz Podgorice uključujući NVO Sigurna ženska kuća, Stop diskriminaciji, Volonterska inicijativa Podgorica, Green home i Udruzenje raseljenih Roma, Egipćana i Aškalija.

"Na javnim akcijama ćemo pozvati građane da poruče Vladi zašto treba da ide." zaključuje se u saopštenju.