SOCAR će uložiti 258 miliona i otvoriti 2.000 radnih mjesta

SOCARkoji nema iskustva u oblasti turizma, namjerava da angažuje britanski Triangle i da ima pismo o namjerama sa hotelskom kompanijom Melia

0 komentar(a)
Kumbor, Foto: Arhiva Vijesti
21.04.2012. 11:22h

Azerbejdžanska naftna kompanija (SOCAR), sa kojom će Vladina komisija pregovarati o zakupu državnog zemljišta u Kumboru, prikazuje da bi investirala 258 miliona eura u osmogodišnjem periodu. Od tog iznosa, 50 miliona eura bi obezbijedila “od prodaje nekretnina”.

To otkrivaju u izvještaju Tenderske komisije za valorizaciju bivše vojne imovine o ishodu tendera za izdavanje lokacije sa kasarnom Orjenski bataljon na 90 godina.

Komisija u izvještaju konstatuje da SOCAR namjerava da završi projekat u tri faze i da predviđa gradnju hotela, hotelskih apartmana, stambenog kompleksa, objekta za kongresni turizam, heliodroma, jaht kluba, marine sa 250 vezova
Bez obzira na ukupno prikazanu sumu, investicioni program pobjednika na tenderu predviđa trogodišnje ulaganje od 57,6 miliona eura. Od toga, najavljuje investiciju od 18,8 miliona u prvoj godini, ali komisija bi moralo da utvrdi da li je realno prikazana. Da cifra može biti “naduvana” potvrđuje to što se projekat ne počinje od “sipanja novca” u gradnju hotela i stanova, koje će prodavati. Investitor prvo mora obezbijediti plansku dokumentaciju, rušiti postojeće objekte, obezbijediti dozvole za gradnju.

Komisija u izvještaju konstatuje da SOCAR namjerava da završi projekat u tri faze i da predviđa gradnju hotela, hotelskih apartmana, stambenog kompleksa, objekta za kongresni turizam, heliodroma, jaht kluba, marine sa 250 vezova.

"Planira 2.400 kreveta, od čega u hotelima 1.600 (800 soba), a u rezidencijalnim objektima 800 (200 stambenih jedinica). Završetak prve faze planira za tri godine, kojom je obuhvaćena izgradnja 200 hotelskih soba i 140 stambenih jedinica, kao i kongresna dvorana kapaciteta za hiljadu osoba", navedeno je u izvještaju.

Komisija tvrdi da je naftna kompanija u okviru ponude “posebnu pažnju poklonila elementima zaštite životne sredine”, a pominje i mogućnost zapošljavanja 2.000 osoba. Navodeno je da SOCAR, koji nema iskustva u oblasti turizma, namjerava da angažuje britanski Triangle i da ima pismo o namjerama sa hotelskom kompanijom Melia.

Drugorangirani ponuđač je konzorcijum, iza kojeg je američki NCH fond, koji je prigovorio komisiji zbog pobjede SOCAR-a, a nezvanično je najavljeno da razmišljaju o sudskom sporu.