U osnove škole upisano dva odsto manje đaka

Prema podacima MONSTATA u prvi razred upisalo se 7,3 hiljade učenika, što je 11 odsto od ukupnog broja osnovaca

0 komentar(a)
škola, Pavle Rovinski, Foto: Zoran Đurić
20.04.2012. 12:03h

U osnovne škole u Crnoj Gori ove školske godine upisalo se 69,4 hiljade đaka, što je za dva odsto manje u odnosu na prethodnu, saopšteno je iz Zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT). Prema podacima MONSTATA, od borja upisanih đaka učenice čine 48 odsto. “Broj odjeljenja u osnovnim školama u Crnoj Gori je 3,293 hiljade, tako da odnos odjeljenja i učenika u redovnom osnovnom obrazovanju iznosi 1 na prema 21, a odnos broja nastavnika i učenika 1 na prema 14”, kaže se u saopštenju. Kako navode, među nastavnim osobljem 74 odsto je žena a 26 odsto muškaraca.

Među nastavnim osobljem 74 odsto je žena a 26 odsto muškaraca
Prema podacima MONSTATA u prvi razred upisalo se 7,3 hiljade učenika, što je za 0,2 odsto više nego prethodne školske godine, odnosno 11 odsto od ukupnog broja osnovaca.

48 odsto djevojčice Navodi se da od tog broja 48 odsto čine učenice, a 52 učenici. “U osnovnim školama za obrazovanje i vaspitanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama u Crnoj Gori, tekuće školske godine broj učenika iznosio je 202, što predstavlja smanjenje za 11 odsto u odnosu na prethodnu. Od toga broja učenice čine 37 odsto”, navodi se u saopštenju. Iz MONSTATA su pojasnili da su istraživanjem obuhvaćene sve osnovne škole, bez obzira da li je riječ o matičnim školama, ili izdvojenim odjeljenjima, koje rade prema programu odobrenom od strane Ministarstva prosvjete i sporta.