U Valdanos se danas moglo sa ličnom kartom

Valdanos je jedna od najljepših uvala na Mediteranu koju je vojska SFRJ svojevremeno, za svoje potrebe, pretvorila u vojno odmaralište

57 pregleda0 komentar(a)
19.04.2012. 16:50h

U uvalu Valdanos kraj Ulcinja se danas moglo ući uz ličnu kartu - epilog je performansa asocijacije ulcinjskih NVO “Mogul”, koji je prerastao u emotivni bunt mještana i bivših vlasnika maslinjaka u toj uvali.

“Performans ’Ulazimo u Valdanos’ pokazao je svu snagu i građansku odlučnost, ujedinjene lokalne zajednice i naših partnera iz cijele Crne Gore, da se na prostoru Valdanosa poštuju Ustav i zakoni ove zemlje, evropski standardi i civilizacijska praksa”, ističe se u saopštenju “Mogula”.

Valdanos je jedna od najljepših uvala na Mediteranu koju je vojska SFRJ svojevremeno, za svoje potrebe, pretvorila u vojno odmaralište, iako je prvobitna ideja bila da tu bude izgrađena vojna baza. Zbog toga su mještanima oduzimani maslinjaci i plaćani po smiješnim cijenama, jer se JNA nije moglo reći ne. Osim ljeti, uvala je bila konstantno zakatančena, što je i izazvalo revolt mještana.

“Sa velikim zadovoljstvom ističemo da tu rajsku uvalu može od danas da posjeti svaki mještanin, posjetilac ili turista, i divi se njenoj ljepoti, kao i da prošeta duž obale koja je spomenik prirode”, piše u saopštenu Mogula.

Druženje 1. maja

U toj NVO izražavaju zadovoljstvo “što je i Ministarstvo odbrane shvatilo da Valdanos ne može biti sinonim za katance i zatvorene kapije”.

“Izražavamo zadovoljstvo što je Ministarstvo odbrane, koje gazduje ovim prostorom, uvidjelo tu snagu i odlučnost i da je iskazalo spremnost da se dogovori modalitet pristupa i korišćenja javnog dobra. Vjerujemo da će se tu volju iskazati i JP za upravljanje morskim dobrom”, istakli su u “Mogulu”.

Asocijacija je pozvala Ministarstvo odbrane, “Morsko dobro” i Opštinu Ulcinj da 1. maja zajednički organizuju druženje u Valdanosu.

“Biće to prilika da se u opuštenoj prazničnoj atmosferi družimo i divimo tom, za nas, kultnom prostoru”, navode u “Mogulu” i “izražavaju duboko žaljenje što se nastavlja tridesetpetogodišnje propadanje maslinjaka u uvali, koji je zaštićen Zakonom o maslinarstvu“.

“Nadamo se da će Vlada sada mnogo iskrenije pristupiti pitanju restitucije na tom prostoru, posebno zato što šestina, odnosno oko 2.600 stabala maslina, pripada svim našim vjerskim zajednicama”, poručili su iz Mogula.

Galerija

Valdanos FOTO: Samir Adrović