Aerodromi CG: Nije nam u interesu da spriječavamo dolazak lou kost kompanija

Iz tog preduzeća tvrde da nemaju ni motiv ni interes da spriječe niskobudžetne kompanije da dođu u Crnu Goru

52 pregleda0 komentar(a)
17.04.2012. 14:54h

Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore nema ni motiv ni interes da sprječava dolazak bilo kojeg niskobudžetnog prevoznika na domaće tržište, već čini konstruktivni dio pregovaračkog tima Vlade u toj oblasti, saopštio je direktor kompanije, Milovan Đuričković. Đuričković je danas razgovarao sa premijerom Igorom Lukšićem o aktuelnoj situaciji u preduzeću i o njegovim razvojnim potencijalima, kao i o neuspjelom dovođenju britanske lou kost aviokompanije, Rajaner.

"JP Aerodromi niti ima motiv, niti želju, niti interes da sprječava dolazak bilo koje kompanije, već potpuno suprotno od klime koja se kreira u jednom dijelu javnog mnenja i nekih pojedinačnih protagonista"
"Na tu temu u dijelu crnogorske javnosti pojavljivale su se razne informacije i bilo je različitih saopštenja. JP Aerodromi sastavni je dio pregovaračkog tima Vlade i ne činimo destruktivni, nego konstruktivni dio tog tima i aktivno participiramo u stvaranju finansijskog ambijenta za dovođenje lou kost komapnija", rekao je Đuričković novinarima nakon sastanka. On je kazao da je to preduzeće u ovom trenutku, a i potencijalno u budućnosti, subjekat koji će obezbijediti najveću participaciju u stvaranju finansijskog ambijenata za dovođenje nekog od niskotarifnih kompanija. "JP Aerodromi niti ima motiv, niti želju, niti interes da sprječava dolazak bilo koje kompanije, već potpuno suprotno od klime koja se kreira u jednom dijelu javnog mnenja i nekih pojedinačnih protagonista", rekao je Đuričković. Irska aviokompanija Rajaner odbila je krajem marta predloženi ugovor o budućoj saradnji sa Vladom, zbog neprihvatljivih ugovorima predviđenih plaćanja, odnosno troškova naknada za aerodromske usluge. Lukšić je nakon sastanka sa rukovodstvom kompanije kazao da su JP Aerodromi jedan od najvrijednijih segmenata ukupne državne aktive.
"U tom smislu Aerodromi će pripremiti čitav niz projekata koji mogu biti u okviru jednog investicionog poziva upućeni zainteresovanim partnerima nakon čega bi vidjeli kakav je odziv"
"Imajući u vidu da je Crna Gora i dalje izrazita avio destinacija svako ulaganje u Aerodrome Crne Gore je istovremeno ulaganje u najznačajniju infrastrukturu koja je bitna za dalji razvoj naših ekonomskih potencijala", poručio je Lukšić. On je kazao da se na sastanku razgovaralo o transformaciji javnog preduzeća u akcionarsko društvo na čemu preduzeće sada radi. "Razgovaralo se i o mogućnostima da se definišu dodatne podsticajne mjere i poveća broj avioprevoznika u periodu van sezone odnosno oktobar-maj, jer u periodu od maja do septembra i ove godine očekujemo ozbiljan rast broja prevezenih putnika", rekao je Lukšić. On je dodao da se govorilo i o realizaciji Master plana i potrebi da se u ovom vremenu, kada je oslanjanje na sopstvenu štednju manje objektivno povoljna pozicija, država što više fokusira na potencijale stranih investitora. "U tom smislu Aerodromi će pripremiti čitav niz projekata koji mogu biti u okviru jednog investicionog poziva upućeni zainteresovanim partnerima nakon čega bi vidjeli kakav je odziv", objasnio je Lukšić.

Lukšić je ocijenio da su Aerodromi jedno uspješno preduzeće, koje je pored svih finansijskih teškoća u prošloj godini ostvarilo profit od nekih oko pola miliona eura. Prema njegovim riječima, interesantna je i inicijativa saradnje Glavnog grada Podgorica i Aerodroma u smislu uspostavljanja posebne biznis zone, koja bi mogla da podrazumijeva i odrđene stimulacije za nove investicije prije svega u proizvodne pogone. Đuričković je podsjetio da se uskoro navršava devet godina od kada su Aerodormi preuzeli upravljanje nad tim resursima Crne Gore. "U tom periodu imali smo ubrzano intezivan razvoj i više nego 100 odsto rast saobraćaja, kao i pozitivno poslovanje", zaključio je Đuričković.

Galerija