"Popust" za austrijske utajivače poreza

Austrijanci s neprijavljenim novcem u švajcarskim bankama biće oporezovani stopom od 15 do 38 posto.

0 komentar(a)
15.04.2012. 15:16h

Austrijanci koji imaju neprijavljen novac u švajcarskim bankama biće oporezovani po stopi od 15 do 38 posto, prema novom bilateralnom sporazumu, što je pokrenulo kritičare koji tvrde da utajivači poreza nisu pravedno kažnjeni.

Novi sporazum o porezima, koji su u Bernu potpisali austrijska ministarka finansija Maria Fekter i predsjednica Švajcarske Eveline Vidmer-Šlumpf, podrazumijeva jednokratnu taksu od 15 do 30 posto, u zavisnosti od sume i broja transakcija u posljednjih deset godina, na sav neoporezovan austrijski novac u Švajcarskoj, prenosi AFP.

Vlada u Beču procjenjuje da u švajcarskim bankama leži između 12 i 20 milijardi eura austrijskih građana
Prema pisanju austrijske štampe, za iznose preko dva miliona eura porez raste do 38 posto.

Obzirom da Austrijance koji odluče da prijave neoporezovani novac očekuju mnogo više stope, pa čak i kazne zatvora, švajcarski dogovor predstavlja jeftiniju opciju da legalizuju neprijavljeni novac, smatraju posmatrači, a klijenti ostaju anonimni.

Austrijska Zelena stranka je kritikovala sporazum kao "šamar poštenim poreskim obveznicima", dok je ekstremno desničarska partija BZO potez nazvala "kontrolisanim pranjem novca" od strane države.

Vlada u Beču procjenjuje da u švajcarskim bankama leži između 12 i 20 milijardi eura austrijskih građana, a očekuje se da će novi sporazum u državnu kasu donijeti milijardu eura, u vrijeme kada Austrija pokušava da uštedi oko 28 milijardi eura do 2016. godine, u okviru paketa štednje usvojenog krajem marta.

Poreski sporazum, koji tek treba da bude odobren u parlamentu, stupiće na snagu 1. januara 2013. godine