Sarkozi ponovo uhvaćen u laži

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi priznao je juče da nije posjetio Fukušimu prilikom posjete Japanu nakon prošlogodišnjeg cunamija, nedjelju dana nakon što je rekao da jeste

78 pregleda0 komentar(a)
Sarkozi, Foto: Beta/AP
13.04.2012. 19:10h

Sarkozijev rival u trci za predsjedničko mjesto, socijalista Fransoa Oland, osporio je Sarkozijevu tvrdnju da je posjetio pogođeno nuklearno postrojenje u Fukušimi.

„Ja nisam inženjer, ne moram da zabadam nos u situaciju u Fukušimi“, rekao je Sarkozi za I-tele.

Budućnost industrije nuklearne energije u Francuskoj jedno je od centralnih problema kampanje, navodi BBC.

Socijalisti su obećali da će smanjiti zavisnost Francuske od nuklearne energije sa 75 odsto na 50 odsto do 2025.

Vlada desnog centra Nikole Sarkozije ističe, međutim, da je nuklearna industrija ekonomski dobra za zemlju, da ima veliki potencijal za zapošljavanje i izvoz čiste i pouzdane električne energije.

Sarkozi je na izbornom skupu u Normandiji prošlog petka saopštio da je posjetio Fukušimu sa tadašnjom ministarkom ekologije, Natali Kosćuško-Morize.

Oland je, međutim, ispitao njegove tvrdnje i naglasio da Sarkozi „tamo nikada nije otišao“.

„To je prvi put u istoriji Republike da je jedan kandidat opisao putovanje na koje nikada nije otišao“, primijetio je Oland. „On je pionir u svemu. Čak i u putovanjima na koja nikada nije bio“.

Sarkozi je priznao za I-tele: „Pošao sam u Japan sa Natali Kosćuško-Morize. Sastao sam se sa japanskim vlastima, diskutovao sa japanskim premijerom o situaciji u Fukušimi, a Natali Kosćuško-Morize je otišla tamo“.

On je, kako je rekao, samo želio da stavi do znanja da je besmisleno povezivati debatu o nuklearnim postrojenjima u Francuskoj sa onim što se dogodilo u Fukušimi.

Ovo nije prvi gaf Nikole Sarkozija ovog tipa.

Sarkozi je 2009. na Fejsbuk postavio fotografiju na kojoj stoji ispred Berlinskog zida, svjedočanstvo o uzbudljivim trenucima u kojima je udarcima pijukom u omraženi zid zadavao posljednje udarce komunističkoj diktaturi.

Fotografija navodno datira od „9. novembra 1989“, ali je čovjek koji ju je uslikao rekao da je ona definitivno napravljena dan kasnije.