Invalidi rada: Rješenje do srijede ili krećemo ka Podgorici

Predstavnici Vlade su dolazili u Bijelo Polje, ali da ih nijesu pozvali na razgovore iako je bilo obećano

0 komentar(a)
13.04.2012. 11:36h

Bjelopoljski invalidi rada čekaće do srijede da im nadležni počnu rješavati zahtjeve, a u suprotnom će 23. aprila krenuti u protestni marš do Podgorice. Predstavnik invalida rada, Lazar Knežević kazao je agenciji Mina-business da nema nikakvih pomaka u vezi rješavanja njihovih zahtjeva, iako su ranije dobili obećanje iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. „Čekamo do srijede i ako ne počnu da rješavaju naše zahtjeve, 23. aprila krećemo u taj pohod do Podgorice, kao što smo i najavljivali“, rekao je Knežević. Prema njegovim riječima, ljudi se već upisuju za polazak i već ih ima oko 100 koji su spremni za marš Bijelo Polje - Podgorica. „Invalidi iz Pljevalja, Kolašina, Nikšića, Plužina, Cetinja, Mojkovaca, Podgorice i drugih crnogorskih opština dali su nam podršku i čekaju naš poziv da krenu sa nama na protest u Podgoricu. Biće i grupa građana koji će nam se takođe pridružiti“, najavio je Knežević.

Predstavnici Vlade su dolazili u Bijelo Polje, ali da ih nijesu pozvali na razgovore iako je bilo obećano
On je podsjetio da su predstavnici Vlade dolazili u Bijelo Polje, ali da ih nijesu pozvali na razgovore iako je bilo obećano. "Tim postupkom invalidi rada su poniženi i izigrani", poručio je Knežević.

Obnovili zahtjeve Invalidi rada, kako je rekao, obnovili su sve ranije zahtjeve ali prvi i osnovni je da im se poboljšaju uslovi za odlazak u penziju. „Najvažniji zahtjev je o uslovima penzionisanja, odnosno da muškarci sa 55, a žene sa 50 godina života i najmanje15 godina radnog staža idu u penziju, s tim da polazna osnova ne smije biti manja od prosječne penzije u Crnoj Gori“, objasnio je Knežević i dodao da od tog zahtjeva neće odustati.

Invalidi rada traže povoljnije uslove za odlazak u penziju, isplatu 24 prosječne zarade radnicima koji su stečajem ili kao tehnološki višak ostali bez posla, povezivanje radnog staža, subvencije za struju, kao i rješenje stambenog pitanja. Oni traže da se svi iz te kategorije koji su evidentirani kod Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) izjednače i svedu na jednu grupu, odnosno da se odvoje od zdravih osoba koje su na toj evidenciji.

Protest dvaput nedjeljo po dva sata Invalidi rada u Bijelom Polju od 20. marta svakog ponedjeljka i četvrtka po dva sata protestuju u svojim prostorijama. Njihovi predstavnici su tog dana razgovarali sa ministrom rada i socijalnog staranja, Suadom Numanovićem, kada je dogovoreno da Radna grupa za pripremu izmjena Zakona o zapošljavanju, intenzivira rad, kako bi se tim dopunama olakšala pozicija bar onim invalidima rada koji ne primaju nikakvu naknadu i onima koji primaju 33 EUR. Iz Ministarstva rada su nakon sastanka saopštili da će invalidima, koji primaju privremenu naknadu od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i čiji se staž osiguranja računa do kraja 2014. godine, to pravo biti obezbijeđeno i nakon isteka utvrđenog perioda.

Invalidi rada u Bijelom Polju od 20. marta svakog ponedjeljka i četvrtka po dva sata protestuju u svojim prostorijama
Oni su obećali i da će se zaposlenim invalidima druge kategorije invalidnosti, koji rade polovinu punog radnog vremena, nakon 31. decembra 2014. godine staž osiguranja računati kao da rade puno radno vrijeme. Invalidi rada su krajem septembra, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva rada, zamrzli štrajk na tri mjeseca, ali je taj rok produžen do sredine februara, a zatim do 20. marta.

Galerija