Propao pokušaj lansiranja sjevernokorejske rakete

''Raketa je eksplodirala i oko 20 komada krhotina je palo u more. Uskoro počinjemo potragu kako bi pronašli dijelove rakete''

59 pregleda0 komentar(a)
13.04.2012. 06:48h

Raketa, za koju su mnogi smatrali da predstavlja testiranje novih tehnologija dalekometnih projektila, je lansirana sa sjeverozapada Sjeverne Koreje u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu.

Raketa je letila jako kratko, a onda je eksplodirala i pala u vodu oko Korejskog poluotoka.

Sjevernokorejski glasnogovornici su izjavili da je raketa trebala lansirati satelit u orbitu povodom 100 godina od rođenja osnivača nacije Kim Il-sunga.

Ostatak svijeta je na lansiranje gledao kao na testiranje dalekometnih projektila koji su zabranjeni rezolucijom UN-a.

Zvaničnici Južne Koreje su izjavili da je raketa poletila u 7:39 po lokalnom vremenu i trebala je odletjeti jugozapadno od Korejskog poluostrva, između Japana i Filipina. ''Oko 7:40 sati smo potvrdili da je iz Sjeverne Koreje lansiran projektil i da je nakon nešto duže od jedne minute leta pao. Nije zabilježen udar na teritoriji Japan'', izjavio je Naoki Tanaka, japanski ministar odbrane.

Raketa je eksplodirala i oko 20 komada krhotina je palo u more
''Raketa je eksplodirala i oko 20 komada krhotina je palo u more. Uskoro počinjemo potragu kako bi pronašli dijelove rakete'', kazao je zvaničnik ministarstva odbrane Južne Koreje. Pet sati nakon lansiranja, Pjongjang je potvrdio da je lansiranje bilo neuspješno, prenosi BBC.

Vojska Pjogjanga u stanju pripravnosti

Sjeverna Koreja je podigla nivo pripravnosti svojih trupa, tvrdi južnokorejski ministar odbrane Kim Kvan-Đin, dok mornarica Južne Koreje pretražuje Žuto more kako bi pronašla ostatke sjevernokorejske rakete koja je jutros bezuspješno lansirana u orbitu.

"Sjevernokorejske trupe su u stanju povišene pripravnosti", rekao je Kim na sastanku Komiteta južnokorejskog parlamenta, mada, navodi agencija AFP, nije jasno da li je taj potez rezultat jutrošnjeg lansiranja rakete.