Izbačen s ručka zbog alergije, tužiće "Atlas" zbog mobinga

Jovanović tvrdi da je višegodišnje šikaniranje kulminiralo u barskom hotelu Princes 27. marta, kada je bukvalno otjeran sa ručka zbog alergije na polen

476 pregleda1 komentar(a)
12.04.2012. 09:01h

Šef marketinga u Atlas banci Zoran Jovanović pokušaće na sudu da dokaže da je godinama šikaniran i diskriminisan u toj kompaniji, čak i zbog bolesti - alergije na polen.

Jovanović će tužiti operativnu direktorku Milenu Petričević, direktora sektora za stanovništvo Duška Đukanovića, zamjenika glavnog izvršnog direktora Đorđa Đurđića i Atlas banku, jer je, kako tvrdi, žrtva višegodišnjeg mobinga.

On je "Vijestima" ispričao da je psihofizički zlostavljan od kada je prije tri i po godine počeo da radi u Atlas banci i da do danas nije dobio ugovor o stalnom radnom odnosu, zbog čega će takođe tužiti poslodavca.

"Naravno, kao čovjek koji ima svoje dostojanstvo, nisam čekao gore pomenutu "gospodu" da završe ručak, nego sam sjeo na prvi autobus za Podgoricu. Došao sam kući ni živ ni mrtav. Prvo sam pozvao izabranog doktora, a potom advokata"

Jovanović tvrdi da je višegodišnje šikaniranje kulminiralo u barskom hotelu Princes 27. marta, kada je bukvalno otjeran sa ručka zbog alergije na polen, a zbog čega će dobiti i otkaz.

"U prisustvu direktorice hotela Princes i vozača Atlas grupe, Đukanović i Petričević, skoro na samom početku poslovnog ručka, izbacili su me kao posljednje pseto. Ta nazovi "gospoda" naredila su mi da se udaljim od njihovog stola i da ih čekam ispred hotela dok oni ne završe ručak, samo zbog toga što imam alergiju na polen i što takvog ne mogu da me trpe za svojim stolom."

Đukanović mi je doslovice kazao: "Zorane, znamo da imate alergiju, ali vam curi nos, to je nedopustivo". "Iako ponižen i uvrijeđen kao nikada u životu, kad sam izašao ispred hotela, osjetio sam slobodu, jer sam znao da je kraj višegodišnjem psihofizičkom maltretiranju, šikaniranju, omalovažavanju, ponižavanju i degradiranju od strane gore navedenih osoba", kazao je Jovanović.

Iz Atlas banke, međutim, tvrde da Jovanović nije udaljen sa ručka, već da je zamoljen da razgovore obavlja van stola, za kojim su se dogovorali detalji proslave - obilježavanje desetogodišnjice rada banke.

"S obzirom na to da je ometao koncentraciju prisutnih i da se po završetku istih (razgovora) ponovo pridruži sastanku. Koliko su ova i tvrdnje o konstantnom šikaniranju istinite, dovoljno govori činjenica da je kolega Jovanović naš višegodišnji zaposleni kojem je povjeravan rad na vrlo važnim projektima naše banke i koji je imao sve privilegije poput korišćena kredita pod povoljnim uslovima", saopštili su iz Službe za odnose s javnošću Atlas banke, odgovarajući na pitanja "Vijesti".

Jovanović tvrdi da se osjećao jako loše zbog bolesti, ali i pretrpljene uvrede i da je nakon incidenta otputovao za Podgoricu.

"Naravno, kao čovjek koji ima svoje dostojanstvo, nisam čekao gore pomenutu "gospodu" da završe ručak, nego sam sjeo na prvi autobus za Podgoricu. Došao sam kući ni živ ni mrtav. Prvo sam pozvao izabranog doktora, a potom advokata", rekao je Jovanović.

Blokirali mu službeni mejl

Dan kasnije, otišao je na bolovanje, a istoga dana mu je blokiran službeni mejl, kako tvrdi, bez ikakvog obrazloženja.

Jovanović navodi da mu je saopšteno da je to naredio Đurđić, ali nije dobio zvanično objašnjenje zašto je to urađeno.

Iz Atlas banke nijesu odgovorili "Vijestima" da li je i zašto Jovanoviću blokiran službeni mejl.

Jovanović je kazao da mu je nedavno istekao šestomjesečni ugovor o radu, a nakon incidenta u Baru ugovor mu je produžen svega na mjesec dana, kako bi iskoristio godišnji odmor na koji ima pravo.

Tvrdi da mu je saopšteno da će, nakon završetka odmora, dobiti otkaz.

Traži odštetu i stalni posao

Jovanović će tužbom tražiti ugovor na neodređeno radno vrijeme i novčanu nadoknadu zbog svakodnevnog mobinga, čak i zbog bolesti. On je "Vijestima" kazao da mu je ugovor o radu produžavan svakih šest mjeseci od kada je zaposlen u Atlas banci.

Navodi da je radio, čak bio i na službenom putu, i u vrijeme kada mu je istekao šestomjesečni ugovor, a novi još nije bio potpisan.

Tvrdi da je to nezakonito i da zaposleni u Atlas banci rade i po 10 godina bez ugovora o stalnom radnom odnosu. "Na taj način pritiskaju i ucjenjuju zaposlene", smatra on.